Lokalni izbori 15. svibnja

VLADA će na sutrašnjoj sjednici za nedjelju, 15. svibnja raspisati lokalne izbore, najavljeno je u Banskim dvorima.

Ustavnom sudu predložit će pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke o preimenovanju ulica u Plaškom, te odluka o usvajanju godišnjeg obračuna proračuna i o načinu naknade manjka proračunskih prihoda te općine za 2004.

Središnji državni ured za upravu 5. travnja odlučio je da se ti akti, donijeti 21. ožujka 2005. na sjednici Općinskog vijeća Plaški obustavljaju od primjene, jer je na sjednici, kao vijećnik, sudjelovao Mehmed Prošić iz HSS-a, iako na lokalnim izborima prije četiri godine nije izabran ni za vijećnika, ni za njegova zamjenika.

S obzirom da je utvrđeno da je Općinsko vijeće Plaški radilo u sastavu koji nije utemeljen na zakonu i da su donijete odluke nezakonite, Vlada će Ustavnom sudu predložiti pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti.

Ministri će se sutra očitovati i o Operativnom planu poticanja malog i srednjeg poduzetništva za ovu godinu te Projektu obnove i modernizacije putničke i izletničke flote za privatne brodare.

Taj će se Projekt oslanjati na poticajna sredstva države koja je u proračunu za ovu godinu na to ime planirala dva milijuna kuna.

Projekt će, navode u Vladi, biti višestruko koristan - poboljšat će turističku ponudu, povećati zaposlenost u malim brodogradilištima i razvoj malog i srednjeg poduzetništva na obali i otocima.

U Projektu se navodi i da je resorno Ministarstvo mora pripremilo Pravilnik o mjerilima za utvrđivanje vrijednosti brodova i brodica oduzetih poslije rata 1945., kako bi se donekle nadoknadila šteta vlasnicima 45 oduzetih brodova koji još uvijek plove.

Vlada će donijeti i Uredbu o kategorijama, vrstama i klasifikaciji otpada s katalogom otpada i listom opasnog otpada.

Pročitajte više