Lokalni izbori: U većini manjih gradova odlučit će drugi krug izbora

DRŽAVNO izborno povjerenstvo jutros je objavilo prve neslužbene rezultate lokalnih izbora koji su jučer održani u Hrvatskoj, uključujući rezultate u manjim hrvatskim gradovima, središtima hrvatskih županija.

> SDP-u veliki gradovi, HDZ-u 15 županija

> I Bandić i Kerum morat će u drugi krug

Na izborima za gradonačelnika Vukovara Damir Barna (koalicija HDZ, HSP, HSU, HSS, HSLS, SDSS) osvojio je 46,12 posto glasova. Slijedi ga Željko Sabo (SDP) s 34,64 posto, a treći je Svetislav Lađarević sa 4,11 posto. Nezavisni kandidati Petar Janjić i Ivica Žulj te kandidat PPS-a Andrej Leskovac i Dalibor Tarle pojedinačno nisu osvojili više od četiri posto glasova.

U Slavonskom Brodu pobjedu je odnio Mirko Duspara (HSP) s 50,59 posto osvojenih glasova. Nikica Stevanović (koalicija HDZ, HSS, HSLS, HSU) osvojio je 20,70 posto, a Roberto Lujić (SDP, HNS) 14,32 posto glasova. U Požegi uvjerljivu pobjedu je odnio Zdravko Ronko (SDP) s osvojenih 52,35 posto glasova. Slijedi Borislav Miličević (koalicija HDZ, HSS, HSP, HSU) s 38,57 posto te Nino Smolčić (HSLS, HDSSB) sa 7,03 posto osvojenih glasova.

Kirin i dalje gradonačelnik Virovitice

Viroviticu će naredne četiri godine i dalje voditi Ivica Kirin (HDZ, HSS, HSLS) koji je na izborima za gradonačelnika osvojio uvjerljivih 56,01 posto glasova. Kandidatkinja Nada Čavlović Smiljanec (SDP, HNS, HSU) osvojila je 23,31 posto, Siniša Prpić (HSPD) 13,61 posto, a Boris Hlavati (HSP) svega 5,10 posto glasova.

Borba ta gradonačelničku fotelju u Sisku vodit će se između Davorka Vidovića (SDP, HNS, DSU, DC i SDSS) koji je osvojio 38,07 posto glasova i Dinka Pintarića (HDZ, HSS, HSLS, SDA Hrvatske, HSU) koji ima 34,45 posto glasova. HSP-ov kandidat Ivo Šimac na trećem je mjestu s 20,80 posto osvojenih glasova, a posljednji je nezavisni kandidat Miroslav Matić s 3,33 posto glasova.

U Velikoj Gorici Dražen Barišić (HDZ, HSS, HSP, HSU) je osvojio 48,58 posto te će s Toninom Piculom (SDP, DC, HSLS) koji je osvojio 38,11 posto glasova, ići u drugi izborni krug. HNS-ov kandidat Goran Beus Richembergh je na izborima za gradonačelnika Velike Gorice osvojio 10,58 posto glasova.

Mršić nadmoćno pobijedio u Koprivnici

Gradom Bjelovarom iduće četiri godine upravljat će Antun Korušec (HSLS, HSU, HDZ, HSS) s osvojenih 57,07 posto glasova. Kandidat koalicije SDP-HNS osvojio je 33,50 posto, a nezavisni kandidat Stjepan Kos je osvojio samo 5,22 posto glasova. Koprivnicom će upravljati Zvonimir Mršić (SDP, HNS) s osvojenih 73,95 posto glasova, a njegov protukandidat Stanislav Biondić osvojio je 24,04 posto glasova.

Branko Šalamon (SDP, HSS, HSU) u Čakovcu je osvojio 50,41 posto glasova, Stevo Tkalčec (HDZ, HSLS, HDSS) 25,60 posto, a Nenad Hranilović (HNS) 12,94 posto glasova birača. Nezavisni kandidat Stjepan Baranašić i Sanja Bacinger (MDS) pojedinačno nisu prešli razinu od pet posto.

Čehoku Varaždin

Gradsko izborno povjerenstvo Varaždina jutros je objavilo rezultate jučer održanih lokalnih izbora za članove Gradskog vijeća Grada Varaždina i gradonačelnika Varaždina.

Na izborima za gradonačelnika sa 50,55 posto osvojenih glasova pobjedu je odnio Ivan Čehok. Njegov najjači protukandidat Goran Hambuš osvojio je 29,80 posto glasova, a ostala trojica Ivan Herman (7,32 posto), Robert Podolonjak (7,06 posto) i Mirjana Kolarek - Karakaš (3,14 posto) zajedno su osvojili nešto manje od 18 posto glasova.

Za zamjenike gradonačelnika izabrani su Zlatko Horvat i Slobodan Mikac. Od ukupnog broja birača (41.124), na izbore je izašlo 22.076 od čega je na izborima za gradonačelnika bilo nevažećih 466 listića. Na izborima za Gradsko vijeće Varaždina pak bilo je nevažećih 599 listića.

Prema kandidacijskim listama najveći broj vijećnika u varaždinskom Gradskom vijeću imat će koalicija HNS-SDP-SHUS sa 16 vijećnika. Nezavisna gradska lista nositelja Ivana Čehoka u skupštini će imati 13 vijećnika, HDZ četiri, a HSS dva vijećnika. Ostali kandidati na izborima (nezavisna gradska lista nositelja Mirjane Kolarek - Karakaš, Zelena lista i HSP) neće imati svojih predstavnika u Gradskom vijeću Varaždina.

Miletić suveren u Puli

U Krapini u gradonačelničku fotelju zasjest će HDZ-ov kandidat Josip Horvat s osvojenih 51,64 posto glasova. Njegov protukandidat Željko Vincelj (HNS, SDP) osvojio je 45,80 posto glasova. Damir Jelić (HDZ, HSS, HSLS, HSU, SDA Hrvatske) osvojio je gradonačelničku fotelju u Karlovcu, dok su njegovi protukandidati Dario Janković (SDP, HNS) s 37,60 posto i Krešimir Premužić (zelena lista) s 3,94 posto osvojenih glasova ostali daleko iza njega.

U Pazinu u Istarskoj županiji Renato Krulčić (IDS, SDP, HNS) je odnio pobjedu s 52,76 posto glasova, dok je HDZ-ov kandidat Ivan Bubić osvojio 42,56 posto glasova. U Puli je uvjerljivo pobijedio kandidat IDS-a i SDP-a Boris Miletić s 57,91 posto glasova. Ostatak glasova disperzirao se među nezavisnim kandidatima Loredanom Štok koja je osvojila 11,59 posto i Brunom Nefatom koji je osvojio 8,90 posto glasova te Liviom Bolkovićem (ISDF-FSDI, HNS, ZA-SPOT) 8,43 posto, Lovorkom Tomičić (HD) 4,95 posto, Radovanom Cvekom (HSU, HSLS) 4,50 posto i Tatajanom Tomaić koja je osvojila svega 1,87 posto.

Gospićki gradonačelnik bit će Milan Kolić (HDZ, HSS, HSP, HSLS) sa 79,10 posto osvojenih glasova. Njegov protukandidat Darko Banić (SDP) osvojio je svega 18,76 posto glasova. Grad Zadar vodit će Zvonimir Vrančić (HDZ, HSS, HSLS, HSP, HSU) s 55,06 posto osvojenih glasova. Ingrid Antičević Marinović (SDP, HNS, SHUS) u tom je gradu osvojilo 40,65 posto glasova.

Šuica u drugi krug s Vlahušićem

U Šibeniku dosadašnja gradonačelnica Nedjeljka Klarić (HDZ, HSS, HSLS, DC) osvojila je 34,73 posto glasova te će s Antom Županovićem (SDP,HNS) koji je osvojio 30,64 posto glasova, ići u drugi izborni krug. Goran Grguričin (HSP, SU) je osvojio 11,87 posto, dok su nezavisni kandidati Emil Guberina, Ivan Ninić i Ivan Višnjić pojedinačno osvojili manje od deset posto glasova.

U Dubrovniku u drugi krug izbora idu Andro Vlahušić (SDP, HNS, HSU, HSLS) sa 42,91 posto i Dubravka Šuica (HDZ, HSS) s 39,11 posto glasova. Nezavisni kandidat Pero Vićan osvojio je 9,77, a Marija Delija 5,47 posto glasova.

R.I.
Foto: Andrej Švoger, Nikša Stipaničev, Goran Sebelić / Cropix

Pročitajte više