Lord Ashdown kod Račana i Tomca

PREDSJEDNIK Vlade Republike Hrvatske Ivica Račan primio je u srijedu u Zagrebu lorda Paddya Ashdowna, visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je iz Vlade.

Tijekom susreta razgovarano je o stanju u Bosni i Hercegovini (BiH) te o gospodarskim i političkim odnosima između Hrvatske i BiH. Premijer Račan osvrnuo se na svoj nedavni posjet Sarajevu te lorda Ashdowna izvijestio o pitanjima koja su tada bila razmatrana a koja su od iznimne važnosti za bilateralne odnose Hrvatske i BiH.

Tijekom susreta sugovornici su također razgovarali o hrvatskom prijedlogu projekta izgradnje autoceste kroz Neum i o koridoru V-c. U tom je kontekstu premijer Račan ponovio kako bi za BiH od velike važnosti bilo da se taj projekt provede uz dobru pripremu i preko međunarodnog natječaja.

Izgradnja tog koridora pridonijela bi homogenizaciji BiH i njezinoj integraciji u EU, rekao je premijer Račan i dodao kako je hrvatska Vlada u procesu izrade prijedloga izgradnje infrastrukuture i svih pratećih aktivnosti vezanih za taj koridor te će ga u sljedećih nekoliko tjedana dostaviti BiH.

Izrazivši potporu navedenim projektima i mjerama snaženja bilateralnih odnosa lord Ashdown je ukazao na važnost daljnje provedbe procesa povratka izbjeglih i prognanih te povrata imovine. Također je ukazao na potrebu jačeg gospodarskog sudjelovanja Hrvatske i njezine poslovne zajednice u BiH. Iako su Hrvati brojčano najmalobrojniji u BiH, istaknuo je lord Ashdown, oni mogu biti važna pokretačka snaga gospodarskog oporavka i daljnjeg razvoja BiH.

U ime predsjednika Hrvatskoga sabora Zlatka Tomčića Ashdowna je primio potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac.

Ashdown je izrazio zadovoljstvo što se posljednjih godina između Hrvatske i Bosne i Hercegovine razvijaju konstruktivni odnosi i što je sve bolja regionalna suradnja, te nadu da će se takvi odnosi nastaviti i nakon predstojećih izbora u Hrvatskoj.

Pročitajte više