Los Angeles i dalje u opasnosti od požara



KALIFORNIJSKI vatrogasci nisu htjeli ništa riskirati, pa su na požar koji prijeti Los Angelesu poslali cijelu flotu helikoptera, kako bi pokušali maksimalno umanjiti rizik drugom najvećeg gradu u SAD-u.

Kombinacija visokih temperatura i niske vlage omogućili su požaru da dosad proguta već 16,500 hektara poljoprivrednog zemljišta sjeverozapadno od Los Angelesa. Vatrogasci su reagirali s 21 helikopterom, 21 buldožerom, 214 vatrogasnih kola i 1,8000 vatrogasaca, te osam kanadera.

"To je puni napad", rekao je šef vatrogasaca. Ipak, uspjeli su okružiti samo 40 posto požara. Uza sve napore vatrogasaca, puno toga ovisi i o prirodnim uvjetima.

I dalje velika opasnost

Danas su vjetrovi bili između devet i 18 kilometara na sat, upola sporiji nego jučer, ali vrlo visoke temperature i niska vlaga u zraku i dalje predstavljaju veliku opasnost.

Požar je izbio u utorak sjeverno od grada Moorparka, i proširio se na brda, polja i voćnjake avokada. Uništene su dvije poljoprivredne zgrade i 75 domova, a troškovi su se popeli na tri milijuna dolara.

Požar koji se dogodio 26. kolovoza u blizini Los Angelesa uništio je rekordnih 160.000 hektara zemlje i to je kalifornijski proračun stajalo približno 100 milijuna dolara, a u požaru je poginulo nekoliko vatrogasaca te su mnogobrojni tamošnji stanovnici ostali bez svojih domova.

Pročitajte više