Lozančić: Moramo razmišljati o ustavnim promjenama u BiH

MORAMO razmišljati o novim ustavnim promjenama na razini BiH, u sklopu kojih bi se osigurala potpuna nacionalna jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda, izjavio je za današnje Nezavisne novine predsjednik Federacije BiH i potpredsjednik HDZ BiH Niko Lozančić.

"Amandmani na sadašnji ustav, koji su usvojeni, ne provode se i ima bezbroj primjera da nije osigurana puna ustavna jednakost i konstitutivnost svakog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, a krivnja za takvo stanje je u nedostacima u ustavima BiH i njezinih entiteta", kaže Lozančić.

Odgovarajući na pitanje može li se u BiH "dogoditi hrvatska samouprava", predsjednik Federacije BiH tvrdi da je to pitanje oduvijek bilo pogrešno interpretirano jer se bježalo od pitanja zašto je nekome uopće potrebna samouprava. "Smatramo da više nema potrebe za takvim inicijativama, jer kroz institucije BiH mi danas izgrađujemo modernu BiH u kojoj neće biti razloga da bilo tko poseže za nekim izvaninstitucionalnim sredstvima", rekao je on.

Pročitajte više