Lučin: Šibenik će naknadno biti uključen u projekt "Policija u zajednici"

GRAD Šibenik naknadno će biti uključen u pilotprojekt "Policija u zajednici", najavio je ministar unutarnjih polova Šime Lučin koji danas boravi u Šibeniku.

Ministar Lučin o tome je razgovarao s gradonačelnikom Šibenika Milanom Aranutovićem, njegovim suradnicima i šibensko-kninskim županom Dujom Stančićem.

Na konferenciji za novinare Lučin i Arnautović rekli su da će u idućih 45 dana biti osposobljena dva kontakt-policajca koji će tijekom ljeta raditi na šibenskim otocima. Jedan će biti raspoređen na Obonjanu na kojem u sezoni boravi oko 2000 turista, a drugi na jednom od triju naseljenih šibenskih otoka, na kojima se broj stanovnika tijekom ljeta višestruko poveća.

"Projekt "Policija u zajednici", koji probno provodimo u pet hrvatskih županija, tako je dobro primljen među građanima da sam ga odlučio proširiti na još neka područja. Bit će dodatno osposobljeno dvadesetak kontakt-policajaca koji će biti uglavnom prisutni u manjim priobalnim mjestima koja će sada imati prioritet", kazao je Lučin. U sklopu tog projekta, koji je zamišljen po njemačkom modelu, dosad je osposobljeno 50 policajaca, a za njegovo provođenje u državnom je proračunu ove godine predviđeno 1,5 milijuna kuna.

Ministar Lučin obećao je i da će MUP Gradu Šibeniku ustupiti svoju vojarnu "Ante Jonić", a sportske terene oko nje će osim policije moći koristiti i drugi građani.

Jedno od pitanja na konferenciji za novinare odnosilo se na reakciju Hrvatskog bloka koji je, nakon što je MUP ponudio nagradu za otkivanje informacija o kretanju generala Ante Gotovine, objavio da nudi nagradu onomu tko otkrije identitet onoga tko policiji za nagradu dade takve informacije. "To rade male, beznačajne stranke koje nemaju mjesto na političkoj sceni Hrvatske pa se hvataju za slamku, misleći da će se time nametnuti. Politika tih stranaka vezana je uz izolacionizam Hrvatske. Ako postoje pozitivni zakoni i preuzete međunarodne obveze onda je onaj tko radi protiv toga, a želi biti u politici, ili politički samoubojica ili politički diletant", kazao je Šime Lučin. Istaknuo je da takvi potezi služe isključivo za dnevnopolitičke svrhe i da će se za njih čuti možda još samo koji dan. Dodao je i kako ne zna ima li u tome elemenata kažnjivog djela i da to može utvrditi državno odvjetništvo.

Po Lučinovim riječima, to što je MUP napravio posve je normalno i tako radi policija svugdje u svijetu kada je riječ o osobama koje su u bijegu ili o nekom kažnjivom djelu čije počinitelje ne može otkriti. U vezi s dosadašnjim učincima raspisivanja nagrade kazao je kako su se u prva dva dana na telefon, na koji očekuju informacije o Gotovini, javljali isključivo građani koji se protive toj MUP-ovoj akciji i da ništa više od toga ne može reći.

Lučin je posjetio Policijsku upravu šibensko-kninsku i to prvi put otkako je ministar. S načelnikom te PU i njegovim suradnicima razgovarao je o sigurnosnom stanju i pripremama za turističku sezonu. Lučin je kazao kako je broj kažnjivih djela u Šibeniku za oko tri posto manji od državnog prosjeka, a da je najveći problem rast ilegalne trgovine narkoticima.

Pročitajte više