Luka Ritz statistički nije ubijen?!

PREMA statistici Ministarstva unutarnjih poslova, 17-godišnji maturant Luka Ritz nije ubijen niti uvršten među 50 ubojstva koja su se dogodila od 2000. godine do danas, piše Jutarnji list. On je statistički, žrtva nanošenja teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom, i u MUP-ovoj se tablici neriješenih ubojstava za 2008. njegovo ime ne spominje. Time se i njegove ubojice "degradira" sa statusa egzekutora, na obične nasilnike.

"Te policijske statistike su, naravno, svojevrsna prijevara. Služe uglavnom političarima da uljepšaju stvarnost. Zapravo je neukusno govoriti o statističkim pokazateljima. Što oni znače roditeljima Luke Ritza? I što znače te brojke dok se svaki od nas, nakon svakog novog ubojstva, osjeća sve nesigurnije", kazao je za list Renato Matić, danas profesor na Hrvatskim studijima, a donedavno profesor na Policijskoj akademiji.

No, ukoliko se ne govori deminutivima jezika statistike, i ako se premlaćivanje Luke Ritza ubroji među ubojstva, u nepunih se deset mjeseci ove godine u Zagrebu dogodilo jedanaest ubojstava i čak 40 pokušaja ubojstava. Time broj ubojstava u ovoj godini premašuje cijelu lanjsku godinu u kojoj ih je bilo sedam.

Inače, navodi Jutarnji list, od 2000. do danas MUP je u svoju statistiku uvrstio 50 nerazjašnjenih ubojstava u Hrvatskoj. Od toga 29 žrtava ulazi u mandat bivše koalicijske vlade Ivice Račana, a ostale žrtve, njih 21, obilježile su vlast HDZ-ovca Ive Sanadera. Iz MUP-ovih statističkih pokazatelja ispada da se broj nerazjašnjenih likvidacija u Zagrebu smanjio tijekom protekle tri godine: 2006. bilo ih je šest, sljedeće, 2007. samo dvije, a tijekom ove godine tri.

A.B.

Pročitajte više