Lukšić: Zašto različita mjerila za Zlatni rat i Sunčani Hvar

ŽUPAN splitsko-dalmatinski Branimir Lukšić na današnjoj je konferenciji za novinare izvijestio da će Poglavarstvo u četvrtak, 23. siječnja, razmotriti prijedlog Ureda državne uprave u Splitu o poništenju natječaja za koncesiju Zlatni rat, u Bolu na Braču, koju je dobila tvrtka Modul iz Metkovića.

Župan Lukšić posebno je govorio o, kako je ustvrdio, nedoslijednosti državne uprave, koja se vidi u različitim mjerilima prema Zlatnom ratu u Bolu na Braču, i Sunčanom Hvaru na Hvaru. Lukšić je zapitao zašto se državi žuri prodati Sunčani Hvar, a istodobno želi odgoditi koncesiju na plažu Zlatni rat.

Odlučujuću ulogu kod takvih odluka mora imati lokalna samouprava, to je istina, ali zašto to ne vrijedi i za Sunčani Hvar, zapitao je župan Lukšić.

U interesu nam je sačuvati Zlatni rat kao zaštićeni dio prirode, a ako se iz toga može izvući korist davanjem koncesije, onda bi dobit od toga morala biti vraćena tom području, ali, upozorio je župan, i tvrtka Modul iz Metkovića od mene traži poštivanje zakona. Na novinarsko pitanje odgovorio je da ne poznaje vlasnike tvrtke Modul, a ni ne kontaktira ni s kim s Bola. Dobro je, kazao je župan, da konačnu odluku o davanju koncesije na plažu Zlatni rat donosi višestranačka Županijska skupština, a ona se još nije izjasnila.

Županijsko Poglavarstvo odlučilo je u studenom prošle godine dati koncesiju za bolsku plažu poduzeću Modul, na prijedlog stručnog povjerenstva Ministarstva prometa i veza. Najvišu cijenu za poznatu plažu Zlatni rat, od 511.500 kuna godišnje - ponudila je ta tvrtka, za koju se u javnosti tvrdi da iza nje stoji poznati nogometaš Igor Štimac. No, županijska Skupština o tome nije raspravljala jer je ta točka skinuta s dnevnog reda sjednice u studenom.

Boljani, koji su organizirali potpisivanje peticije i prosvjed, traže da se koncesija dodijeli njihovom komunalnom poduzeću.

Pročitajte više