Lula razgovarao sa Zelenskim o mirovnim pregovorima

BRAZILSKI predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva razgovarao je putem videa s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te istaknuo da će podržati mirovne pregovore kako bi se okončao sukob između Ukrajine i Rusije. "Ponovno sam potvrdio želju Brazila da razgovara s drugim zemljama i sudjeluje u bilo kakvoj inicijativi vezanoj uz izgradnju mira i dijaloga. Nitko ne želi rat", objavio je Lula na Twitteru nakon razgovora sa Zelenskim.

Lula će o mirovnim naporima razgovarati s Kinom kada sljedeći mjesec posjeti Peking, a i s Rusijom, stoji u priopćenju njegova ureda. Rečeno je i da je Zelenski pozvao Lulu da posjeti Kijev. "Razgovarali smo o diplomatskim naporima da se vrati mir u Ukrajinu i svijet", objavio je Zelenski na Twitteru. Rekao je da je zahvalio Luli na glasanju Brazila za rezoluciju UN-a prošlog tjedna koja poziva na mir i zahtijeva od Moskve da povuče svoje snage.

Lula je pak objasnio da je Brazil podržao rezoluciju jer ona brani teritorijalni integritet Ukrajine. Ljevičarski brazilski čelnik zagovara okupljanje zemalja koje bi mogle posredovati u mirnom rješavanju rata.

Brazil inzistira na politici striktne neutralnosti

Lula je odbio Ukrajinu opskrbiti topničkim streljivom njemačke proizvodnje koje ima Brazil, inzistirajući na politici striktne neutralnosti, iako je rekao da je Rusija pogriješila invazijom na suverenu državu.

Tijekom prošlomjesečnog putovanja u Sjedinjene Države, Lula je pozvao na dogovorno rješavanje sukoba u koje bi se uključile neutralne države. Nakon godinu dana od početka ruske invazije na Ukrajinu,  Zelenski je pozvao na latinoameričke čelnike na sastanak i rekao da je spreman napustiti Ukrajinu kako bi prisustvovao.

U prošlogodišnjem intervjuu za magazin Time, dok je još bio predsjednički kandidat, Lula je rekao da su i ruski predsjednik Vladimir Putin i Zelenski odgovorni za sukob. U to je vrijeme Lula rekao da je Zelenski "želio rat" jer bi, u suprotnom, "malo duže pregovarao", ali i da je Rusija "pogriješila" što je napala susjeda. 

Pročitajte više