Lutrija tuži tvrtku od koje je na sumnjivom natječaju kupila softver, kaže da ne radi

Foto: Google Street View

JEDNO od softverskih rješenja koja je na sumnjivom natječaju ponudila tvrtka Fleksbit, prema tvrdnjama iz Lutrije, više ne radi. Zbog toga je protiv Fleksbita Lutrija pokrenula sudski postupak u kojem traži povrat isplaćenog novca, javlja Telegram.

Riječ je o 1.9 milijuna kuna. Uz to, Lutrija traži i nešto manje od 500 tisuća kuna naknade za radne sate što su ih njezini stručnjaci uložili u softver koji im je sada, kako navode u tužbi, beskoristan. Sudski proces nedavno je započeo na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a ako ga Fleksbit izgubi, morat će Lutriji vratiti golemi novac.

"Testirali smo sustav i utvrdili niz nepravilnosti"

"Naši zaposlenici su testirali sustav i utvrdili niz nepravilnosti zbog kojih nije podoban za rad. O svemu je obaviješten Fleksbit. Osnovno je da sustav nije preveden na hrvatski jezik što je jedan od preduvjeta za njegovo korištenje, a nije ni izvjesno hoće li uopće biti preveden.

Osim toga, postavke radnog vremena nisu prilagođene radnom vremenu hrvatskog tržišta te također ne znamo hoće li to biti napravljeno", naveli su u tužbi predstavnici Hrvatske lutrije.

Zatim su objasnili kako im je ova aplikacija iznimno važna budući da zapošljavaju oko 1450 radnika.

"Za nevođenje evidencije o radnicima i radnom vremenu, kao i za to da obračun plaće nema propisani sadržaj, propisane su kazne od 61 do 100 tisuća kuna", napominju predstavnici Hrvatske lutrije u tužbi.

Bivši direktor iz Lutrije priznao namještanje poslova

Podsjetimo, bivši direktor iz Hrvatske lutrije Željko Fadljević priznao je krivnju u aferi s namještanjem poslova te državne kompanije i tvrtke Fleksbit.

Potvrdio je da je s poduzetnicima Goranom Puklinom, suprugom uhićene bivše tužiteljice Mirele Alerić Puklin, i Tomislavom Gligorom, direktorom Fleksbita, namještao poslove. 

On je sa svoje pozicije direktora Sektora logistike u Hrvatskoj lutriji kreirao natječaje za razne IT usluge, a iz propisanih uvjeta bilo je jasno da posao može dobiti samo Fleksbit. 

Istražitelji spornim drže poslove vrijedne oko 8.3 milijuna kuna koje je Hrvatska lutrija platila Fleksbitu.

Pročitajte više