Luxembourg: šefovi diplomacija EU na neformalnom sastanku

Ministri vanjskih poslova 25 zemalja članica Europske unije okupili su se u petak u Luxembourgu na dvodnevnom neformalnom sastanku, na kojem će razgovarati o najvažnijim pitanjima europske vanjske politike.

Riječ je o tradicionalnom sastanku europskih ministara, koji se održava dvaput godišnje - svako predsjedništvo EU-a organizira po jedan sastanak tijekom svog šestomjesečnog mandata. Na tim se sastancima ne donose formalne odluke.

Ministri su svoj sastanak počeli radnim ručkom. Prema najavama luksemburškog predsjedništva, središnja tema skupa bit će odnosi EU-a s Kinom te konfliktna žarišta na Kavkazu, stanje u Bjelorusiji i na Bliskom istoku.

Drugi dan sastanka, u subotu, ministrima zemalja članica na radnom ručku pridružit će se njihovi kolege iz kandidatskih i pristupajućih zemalja. Hrvatsku će predstavljati ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

Iako rasprava o Hrvatskoj nije predviđena, iz diplomatskih izvora se doznaje da bi austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik mogla otvoriti pitanje početka pristupnih pregovora, koji su odgođeni dok se unutar Europske unije ne postigne suglasnost da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom.

Europsko vijeće je na summitu prošlog mjeseca u Bruxellesu donijelo odluku o uspostavi radne skupine, koja bi trebala procijeniti stupanj suradnje Zagreba s Haškim sudom. U toj radnoj skupini bit će predstavnici sadašnjeg i dvaju budućih predsjedništava EU-a, Luksemburga, Velike Britanije i Austrije te visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Prvi sastanak te radne skupine održat će se 26. travnja, također u Luxembourgu. Predviđeno je da se najprije sastanu članovi radne skupine, a oni bi se zatim odvojeno sastali s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte i predstavnicima hrvatske Vlade.

Zasad nije poznato koliko vremena će trebati radnoj skupini za donošenje ocjene o stupnju hrvatske suradnje s Haškim sudom niti koliko će se još takvih sastanaka održati.

Vijeće ministara je u ožujku usvojilo pregovarački okvir za pristupne pregovore s Hrvatskom, čime su stvorene pretpostavke da pregovori mogu započeti praktički odmah nakon što se zaključi da postoji puna suradnja s Haagom.

Hrvatski premijer Ivo Sanader u četvrtak je u Zagrebu izrazio uvjerenje da će pregovori započeti do kraja luksemburškog predsjedništva u lipnju te istaknuo da je njegova vlada u potpunosti privržena suradnji s Haškim sudom.

(Hina) xsv ymaš

Pročitajte više