M15 bio protiv angažiranja špijunki s nimfomanskim sklonostima

SLIKA a senzualne špijunke koja je spremna na sve samo da bi dobila informaciju, možda je popularni mit, ali britanske su tajne službe bile protiv angažiranja špijunki s nimfomanskim sklonostima, doznaje se iz arhiva koji su otvoreni u petak.

Stari dokumenti M15 pohranjeni u državnom arhivu u Kewu (na jugozapadu Londona) nude preporuke u svezi s angažiranjem žena kao tajnih agenata.

"Siguran sam da više informacija možemo dobiti ako špijunke ne padnu muškarcu u zagrljaj, nego ako se s njim upuste u strastvenu vezu", pisao je pod konac Drugog svjetskog rata Maxwell Knight, jedan od čelnika M15 koji je znan i po tome što je bio nadahnuće za lik "M" iz pustolovina Jamesa Bonda autora Iana Fleminga.

"Želim istaknuti da ne vjerujem u metode Mate-Hari", napisao je agent, pozivajući se na špijunku iz Prvog svjetskog rata koja je bila poznatija po svojim ljubavnim pustolovinama nego po svojim špijunskim pothvatima.

Maxwell Knight držao je da angažiranje agentica ima i neke prednosti: "Bilo koja žena koja ima sposobnosti za tajnički posao jedinstvena je prigoda koju treba iskoristiti", oduševljeno je govorio iskusni špijun. "Nitko ne može dobiti više informacija od činovnika ili tajnice koji svakodnevno gledaju što se događa", tumačio je u svojim izvješćima.

(Hina) xvrad ysd

Pročitajte više