Macan postaje savjetnik premijera: "Plenković zvuči pametno, ali raja ne konta što je htio reći"

Foto: klix.ba

KREŠIMIR MACAN, PR stručnjak, dao je intervju za Klix.ba u Mostaru, gdje je bio predavač na jednoj velikoj PR konferenciji.

Nikad nema "off the record", kaže u šali na samom početku, sve što se kaže javno može ići u medije, a kakvo je stanje u PR sektoru na Balkanu govori i činjenica da neki e-mailom potvrđuju tezu novinara, naglašavajući da je to "off the record".

"Stanje u našoj regiji po pitanju PR-a zavisi od zemlje do zemlje. Hrvatska ima sva znanja, Srbija je dosta dobra, BiH malo zaostaje jer nekako još država nije uređena da bi se i biznis, a i politika mogli raditi na pravi način. Osjeti se razlika između tih zemalja, u Hrvatskoj kako je članica EU-a dosta smo blizu zapadnih standarda, u praksi znamo griješiti. U politici zaostajemo za Srbijom, Aleksandar Vučić to bolje radi. Kad govorimo o političkom PR-u, Vučić radi najbolji PR u regiji", napravio je lagani presjek Krešimir Macan.

Političar mora govoriti što jednostavnije

Drugi primjer vrhunskog korištenja PR tehnika je po Macanu Ivo Sanader, koji je za razliku od Vučića bio i vrhunski komunikator.

"Hrvatska ima značajan broj PR agencija koje lijepo žive od tog posla. Nije to veliki novac, to je branša od deset milijuna eura, ali ipak u odnosu na BiH gdje mi kolege pričaju da postoji jedna ili dvije agencije, to je mnogo bolje. U Bosni i Hercegovini se još ne može naplatiti PR, u Srbiji je PR isključivo vezan za budžete", smatra Macan, uz naglasak da PR nikad nije besplatan, niti će mediji dati prostor tek tako, niti PR eksperti lako zarade svoju plaću.

"Današnji političar mora moći pričati potpuno jednostavno, ali i razumjeti sve što je komplicirano. Birači razumiju samo one koji govore jednostavno, a mnogi političari zaboravljaju da se obraćaju publici u kojoj 80 posto ima samo osnovnu ili srednju školu, to je nivo tabloida, rječnik 24 sata u Hrvatskoj. Sve što govori političar treba da stane u jedan SMS", kazao je vrlo slikovito.

Macan je sedam dana bio angažiran i u Agrokoru, poznato je da je bio uz Todorića kad je ovaj potpisao Lex Agrokor.

"Bila je to teška odluka, vjerujem da je bio svjestan da više nikad neće ući u taj toranj na način kako je to bilo do tada. Ponio se kao lider, bio je smiren, iako se primijetilo kako je bio i emotivan", prepričao je Macan.

Plenković priča komplicirano

Nakon prvog dana u Agrokoru kazao je da se zapitao što mu je to trebalo, potpuna centrifuga, ogroman sistem. Nakon nekoliko dana svi su shvatili da taj plan ne može proći, tako je i došao do kraja angažmana.

Naredni veliki posao ovog PR eksperta trebao bi biti vezan za premijera Hrvatske Andreja Plenkovića kojem bi trebao postati savjetnik za medije.

"To je prilično izvjesno, ja sam dao svoj pristanak i sad je na vladi da realizira taj dogovor. Meni je to profesionalno izazov, ja sam već bio u vladi Ivice Račana i isti su bili motivi. Shvatite da netko radi posao koji bi mogao promijeniti državu dugoročno na bolje, a loše komunicira svoje poruke. Račan većinu svojih stvari nije iskomunicirao. Danas se neće nužno svi sjetiti da su on i Čačić napravili autoceste o kojima svi pričaju. On je imao tu hrabrost i viziju, ali to nije vezao za sebe jer je smatrao da to radi za Hrvatsku. Kad ste političar, rezultat morate vezati za sebe, jer ako to vi ne uradite, vezat će neko drugi", ispričao je.

"Plenković je potpuno u rječniku Europskog parlamenta koji je primjeren parlamentu, ali nije običnom čovjeku. Kad on kaže "potrebna je dodatna edukacija", "požar je atraktivan" ili kad upotrebljava izraze kao što su konvencije, ..., ili bilo što primjenjivo u Europskom parlamentu to ovdje nikome ništa ne znači. Često samo prevede s engleskog. Zvuči pametno, ali raja ne konta što je majstor htio reći. Kad ga ne shvate, onda ga dožive kao bahatog", napravio je analizu svog budućeg klijenta.

Cijeli razgovor pročitajte ovdje.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Agrokor, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Agrokor.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više