Macron baca pare na predsjednički bazen

Foto: EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron našao se u problemima nakon što je otkriven njegov plan da izgradi novi bazen u svom predsjedničkom ljetnikovcu. 

Planirani bazen u Fort Brégançonu, na francuskoj jugoistočnoj obali, dizajniran je tako da pruži privatnost predsjednikovoj obitelji, prvenstveno djeci. 

Paparazzi fotografirali francuske predsjednike na privatnoj plaži

Bivši francuski predsjednici često su fotografirani u kupaćim gaćama na "privatnoj" plaži u sklopu ovog ljetnikovca koji francuski predsjednici koriste od Charlesa de Gaullea. Macronovi kritičari sad ga prozivaju za rasipništvo, javlja BBC.

Paparazzi su tako uhvatili Macronovog prethodnika Francoisa Hollandea i njegovu suprugu Valerie Trierweiler 2012., a Nicolasa Sarkozyja i njegovu suprugu Carlu Bruni par godina ranije dok je ona bila u visokom stupnju trudnoće. Jacques Chirac je, pak, 2001. fotografiran kako gol stoji na balkonu ljetnikovca, ali fotografije nikad nisu objavljene.

Bazen će koštati oko 10.000 eura, ali Macron je već poznat po rasipnosti

Cijena samog bazena, doduše, relativno je niska - francuski mediji procjenjuju da bi mogao biti izgrađen za oko 10.000 €. Predsjednička palača rekla je da će trošak biti pokriven iz uobičajenih troškova održavanja ljetnikovca.

Međutim, ovo otkriće uslijedilo je samo nekoliko tjedana nakon što je otkrivena cijena novih službenih tanjura za večeru u predsjedničkoj rezidenciji u Elizejskoj palači. Iako je službena cijena novog seta porculanskih tanjura oko 50.000 €, jedne francuske novine procijenile su pravu cijenu na gotovo 500.000 €.

Macron je isti tjedan iskoristio predsjednički avion za putovanje od 30 minuta i 110 km. U isto vrijeme, komentirao je da francuski sustav socijalne pomoći troši "hrpe novca". 

Glasnogovornica oporbene Republikanske stranke, Lydia Guirous, narugala se Macronovom zahtjevu. "Sad Jupiter zahtijeva bazen", rekla je, aludirajući na vrhovnog boga u rimskoj mitologiji. "Predsjednikovo rastrošno ponašanje šokantno je kad u isto vrijeme stalno traži od Francuza da se još više i više žrtvuju", tvitala je Guirous.

Pročitajte više