Macron i May odali počast vojnicima palima u čuvenoj bitci na Somi

Foto: Hina/EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron i britanska premijerka Theresa May danas su položili vijenac kod spomenika na rijeci Sommi u čast vojnicima poginulim u Prvom svjetskom ratu, uoči obilježavanja 100. godine od završetka Velikog rata.

Ofenziva na Sommi, vođena od srpnja do studenoga 1916., trebala je ubrzati pobjedu saveznika protiv Njemačkog carstva, ali nakon četveromjesečnog rovovskog ratovanja i više od milijun poginulih, Veliki rat trajao je još pune dvije godine.

Macron i May u čast poginulih vojnika položili su vijenac od cvjetova različka i maka, koji su u Francuskoj i Britaniji nacionalni simboli sjećanja na poginule vojnike.

Memorijalni spomenik kod Thiepvala, koji gleda na Sommu, podignut je u čast 72.000 britanskih i južnoafričkih vojnika koji su poginuli u toj bitki i nemaju svoj grob.

May je kazala da je odavanje počasti vrijeme "kada razmišljamo o našoj zajedničkoj povijesti, ali i gledamo prema zajedničkoj budućnosti".

"Prisjećamo se heroja koji su izgubili živote u strahotama rovova. I kako sunce zapada na stotu godišnjicu sjećanja, nikada nećemo zaboraviti njihovu žrtvu", rekla je May.

Pročitajte više