Macron popustio zbog prosvjeda, porez na gorivo će se mijenjati

Foto: Hina/EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron predložio je reviziju porezne stope na dizel i benzin svaka tri mjeseca kako bi se u obzir uzele promjene na svjetskom tržištu, želeći time ublažiti ponekad nasilne prosvjede protiv visokih naftnih poreza koji su ga iznenadili. 

Demonstracije na kojima su vandalizirani pariški bulevari zatekle su Macrona u vrijeme dok se pokušava boriti protiv snažnog pada svoje popularnosti. Francuskog čelnika se optužuje da nije u doticaju sa svojim biračima.

Macron: Neću odustati od inicijative za tranziciju prema čistoj energiji

U sat vremena dugom obraćanju o energetskoj politici u kojem se osvrnuo i na prosvjede "žutih prsluka", Macron je istaknuo da neće zbog uličnog nasilja odustati od svoje inicijative za tranziciju prema čistoj energiji.

No u rijetkom prikazu poniznosti i empatije prema bijesu birača koji žive izvan velikih francuskih gradova, 40-godišnji predsjednik je rekao kako njegova vlada mora biti pametnija u svojim politikama kako bi izbjegla "Francusku dvije brzine" u kojoj će radnici izvan urbanih središta biti ostavljeni sa strane. 

"Ne smijemo mijenjati put, jer je smjer ove mjere dobar i potreban", istaknuo je Macron u televizijskom obraćanju. 

Priznao da vlada mora promijeniti način rada

"No moramo promijeniti način rada jer naši brojni sugrađani misle kako im se taj smjer nameće odozgo."

Naglasio je i kako Francuzi ne mogu zahtijevati bolje javne službe, a u isto vrijeme očekivati niže poreze. Ipak, priznao je da je povećanje poreza na dizel, koje je stupilo na snagu u vrijeme rasta cijena energenata, donijelo više štete nego što je očekivao.

"Treba nam način djelovanja kojim bi ovaj porez bio inteligentniji", zaključio je Macron, predloživši ideju revizije svaka tri mjeseca, no ne otkrivši kako bi to bilo implementirano.

Francuska će smanjiti udio nuklearne energije, ali je neće ukinuti

Francuski predsjednik je u istom obraćanju najavio kako Francuska do kraja njegovog mandata 2022. neće zatvoriti nijedan nuklearni reaktor osim dva u Fessenheimu, na sjeveroistoku države.

Poručio je kako će Francuska do 2035. smanjiti udio nuklearne energije na 50 posto, sa 75 koliko iznosi danas, no da to ne znači da će Pariz u potpunosti odbaciti nuklearke, što je politika Njemačke. 

Macron je najavio da će do 2035. biti zatvoreno 14 od 58 nuklearnih reaktora u vlasništvu države. Četiri do pet će biti zatvorena do 2030., dva u razdoblju 2027. - 2028., a potencijalno dva u razdoblju 2025. - 2026. ako to ne ugrozi sigurnost opskrbe energijom. 

"Nisam izabran na temelju obećanja da ću napustiti nuklearnu energiju, nego da ću smanjiti njezin udio na 50 posto", kazao je francuski čelnik u svom sat vremena dugom obraćanju.

Prethodna vlada socijalista Francoisa Hollandea donijela je zakon kojemu je cilj bilo smanjenje tog udjela na 50 posto do 2025. godine. Macron je tijekom predizborne kampanje govorio kako će poštovati to obećanje, no nekoliko mjeseci nakon izbora od toga je odustao, time razljutivši ekologe.

Pročitajte više