MacShane: Nepoštivanje obaveza prema Haagu će imati posljedice

IZ IZVJEŠĆA predsjednika Haškog suda Theodora Merona i glavne tužiteljice Carle del Ponte jasno proizlazi da Hrvatska, BiH i SCG ne ispunjavaju u potpunosti obveze prema Haškom sudu i ako tako nastave to će imati implikacije na njihovo približavanje euroatlanskim integracijama, upozorio je u srijedu britanski ministar za Europu Denis MacShane, u priopćenju koje je Hini dostavljeno iz britanskog veleposlanstva u Zagrebu.

"Jasno je da tri zemlje nastavljaju s neispunjavanjem svoje međunarodne obveze da surađuju s Tribunalom, osobito u pogledu bjegunaca Karadžića, Mladića i Gotovine", stoji u priopćenju MacShanea.

Priopćenje je objavljeno dan nakon izvješća glavne haške tužiteljice Carle del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a o suradnji zemalja s prostora bivše Jugoslavije s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.

Del Ponte je u izvješću ustvrdila da je Gotovina, od bijega u lipnju 2001., često viđan u Hrvatskoj, a posljednji put ovoga ljeta. Ocijenila je da Gotovina u hrvatskoj javnosti ima herojski status te da postoji snažna struktura onih koji ga štite.

Britanski ministar u priopćenju poziva vlade triju zemalja da uklone sumnje glavne tužiteljice u njihovu predanost za punom suradnjom sa Sudom.

Podsjeća da su Europska unija i NATO postavile to kao uvjet za integracije u euroatlanske strukture i upozorava da će "neispunjavanje tog zahtjeva imati implikacije".

"U trenutku dok se približavamo desetoj obljetnici masakra u Srebrenici, imperativ je da se privedu pravdi oni u Bosni, Hrvatkoj i Srbiji koji su optuženi za te teške zločine", stoji u priopćenju britanskog ministra za Europu Denisa MacShanea.

Pročitajte više