Predsjedništvo EU-a zabrinuto što su haški bjegunci još na slobodi

NIZOZEMSKO predsjedništvo EUa primilo je na znanje izviješće predsjednika i glavne tužiteljice Haškog suda Vijeću sigurnosti UNa i izrazilo zabrinutost što su haški optuženici, posebice Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovine, još na slobodi.

"Predsjedništvo s velikom zabrinutošću bilježi da su bjegunci optuženi za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava, posebice Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina ostaju na slobodi", kaže se u priopćenju objavljenom u srijedu, dan nakon što su predsjednik Suda Theodor Meron i glavna tužiteljica Carla del Ponte podnijeli izviješće Vijeću sigurnosti UN-a.

"Predsjedništvo Europske unije poziva zemlje regije da u potpunosti i pravodobno ispunjavaju svoje obveze u suradnji s ICTY-em", dodaje se u priopćenju.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izvijestila je u utorak Vijeće sigurnosti UN da je general Ante Gotovina i dalje prepreka za potpunu suradnju Hrvatske s Haškim sudom (ICTY) i pozvala na zadržavanje međunarodnog pritiska do njegova izručenja sudu.

"General Gotovina jedina je preostala prepreka u suradnji Hrvatske s Haškim sudom. Čim Gotovina bude u Haagu moći će se reći da Hrvatska zaista u potpunosti surađuje s Haškim sudom", kazala je Del Ponte.

Ako se međunarodni pritisak u ovom slučaju smanji, to će biti primljeno kao signal da međunarodna zajednica možda više nije zainteresirana da se najviši dužnosnici, odgovorni za najteže zločine, uključujući Radovana Karadžića i Ratka Mladića, pojave pred ICTY-em, istaknula je Del Ponte u izvješću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara