Mađarska javna TV u najgorem stanju među europskim javnim televizijama

UNIJA europskih elektroničkih medija (EBU) oštro je kritizirala mađarsku javnu televiziju (MTV), tvrdeći da je njezin rad izložen snažnom utjecaju politike, izvijestio je u četvrtak budimpeštanski dnevni list Nepszabadsag.

Javna televizija u Mađarskoj nalazi se u najgorem stanju u usporedbi s javnim televizijama u ostalim europskim zemljama, ustvrdila je predsjednica EBU-a Arne Wessberg u pismu upućenom mađarskom premijeru Ferencu Gyurcsanyju.

MTV ne zadovoljava ni minimalne zahtjeve o neovisnosti javne televizije, zaključila je Wessberg.

MTV je neovisno poduzeće čiji je službeni vlasnik mađarski parlament a financira se oglašavanjem i pretplatom. Njezine aktivnosti nadzire tijelo sastavljeno od predstavnika političkih stranaka s jedne te građanskih i vjerskih skupina s druge strane dok se prigovorima i pitanjima vezanim za frekvencije bavi regulatorna agencija ORTT.

ORTT je početkom tjedna odgodio odluku o produljenju MTV-ove 10-godišnje licence za emitiranje, koja istječe u listopadu. Naime, zastupnik vladajuće stranke MSZP u toj agenciji izrazio je dvojbe u vezi s produljenjem licence budući da po njegovoj ocjeni MTV u posljednje vrijeme ne ispunjava dužnosti koje proizlaze iz statusa javne televizije.

Predsjednica EBU predložila je sastanak s mađarskim premijerom, ponudivši pomoć Unije pri reformi mađarske javne televizije koja bi trebala dokinuti postojeće "sramotno" stanje.

Europska unija opetovano je kritizirala sustav financiranja javnih medija u Mađarskoj, utemeljen na godišnjim ciklusima.

EBU će ove jeseni održati kongres u glavnom gradu Mađarske, najavio je Nepszabadsag.

Pročitajte više