Mađarska povukla veleposlanika iz Nizozemske

Foto: 123rf

ŠEF mađarske diplomacije Peter Szijjártó objavio je opoziv "zbog konzultacija" mađarskog veleposlanika u Den Haagu nakon oštrih kritika koje je iznio nizozemski veleposlanik u Budimpešti na račun vlade Viktora Orbana.

"Mađarska je pozvala na konzultacije svojeg veleposlanika u Nizozemskoj", objavio je Szijjártó, a prenijela službena agencija MTI.

Kritika Mađarske

Do odluke dolazi dan nakon što je mađarski tjednik 168 Ora objavio intervju u kojem nizozemski veleposlanik Gajus Scheltema, na kraju misije u Budimpešti, uspoređuje neke metode mađarske vlade s onima muslimanskih ekstremista.

Szijjártó je naglasio kako mađarska vlada zahtijeva javnu ispriku. "Nećemo pristati na objašnjenja iza zatvorenih vrata", naglasio je on.

Neugodan incident

Scheltema je kritizirao u tjedniku način na koji Orban pristupa migracijskom pitanju, s obzirom na to da je mađarski čelnik u nekoliko navrata usporedio migrante s "teroristima".

"Oni koji se fanatično okreću religiji stvaraju si neprijatelje po istom načelu kao mađarska vlada", ocijenio je diplomat prema riječima koje je na mađarskom prenio 168 Ora.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders ocijenio je incident "u najmanju ruku neugodnim".

Pročitajte više