Madrid: Osumnjičeni za napad 11. ožujka raznijeli se bombom

PET je osoba, četvero osumnjičenih terorista te jedan policajac, poginulo u akciji koju je španjolska policija pokrenula u subotu u madridskoj četvrti Leganes tragajući za počiniteljima bombaškog napada u tome gradu 11. ožujka.

Tri muškarca za kojima od 31. ožujka traga španjolska policija aktivirala su bombu u jednoj zgradi u madridskom predgrađu Leganesu, pri čemu je osim njih poginuo i španjolski policajac, a u bazenu koji se nalazi pokraj spomenute zgrade policija je pronašla tijelo žene oko čijeg je struka bio privezan neaktivirani pojas s eksplozivom.

Španjolska agencija Europa Press prenosi, pozivajući se na policijske informacije, da su trojica osumnjičenih bila među šestoricom muškaraca za kojima je 31. ožujka Španjolska raspisala tjeralice zbog njihove povezanosti s bombaškim napadima u toj zemlji 11. ožujka u kojima je poginula 191 osoba.

Operacija velikih razmjera u kojoj je sudjelovalo više desetina policajaca uz potporu helikoptera pokrenuta je u subotu, no u pogrešnom je smjeru krenula u trenutku kada su stanari na prvome katu zgrade u madridskom predgrađu Leganesu, za koje su susjedi kazali da su Marokanci u dvadesetim godinama, opazili policajce i otvorili na njih vatru.

Policija je kanila provaliti u stan u trenutku kada je u njemu odjeknula snažna eksplozija. Španjolski je ministar unutarnjih poslova Angel Acebes na konferenciji za novinare održanoj u subotu navečer kazao kako su pronađena "tri tijela osoba za koje se sumnja da su bili teroristi" te da su "sami aktivirali bombu". Među poginulima je i pripadnik Specijalnih snaga policije, a u akciji je ozlijeđeno jedanaest policajaca.

Prije početka akcije evakuirani su stanari obližnjih zgrada, a nakon eksplozije 30 je obitelji smješteno u hotele jer su njihove zgrade u eksploziji oštećene. Europa Press prenosi kako su od posljedica eksplozije tijela poginulih odbačena trideset metara, a jedno je tijelo pronađeno u bazenu pokraj zgrade. Policija je na mjestu eksplozije pronašla neupotrijebljene detonatore.

U španjolskom je pritvoru 15 osoba, uglavnom Marokanaca, osumnjičenih za napad počinjen u glavnome gradu 11. ožujka. Ministar Acebes izjavio je kako je prva na popisu osumnjičenih za napad organizacija Marokanska islamska borbena skupina, za koju se vjeruje da je povezana s al-Qaidom.


Pročitajte više