Madrid: Vođa terorističke ćelije odgovorne za 11.3. poginuo u eksploziji

VOĐA operativne terorističke jedinice odgovorne za napade od 11. ožujka u Madridu, kojeg je policija zajedno s trojicom njegovih suboraca u subotu navečer opkolila u stanu u predgrađu Leganes, ubio se aktivirajući eksploziv, rekao je u nedjelju španjolski ministar unutrašnjih poslova Angel Acebes.

Nakon operacije španjolske policije u madridskom predgrađu Leganes u eksploziji koju su sami izazvali uz povike "Alah je velik", poginula su četiri terorista među kojima i vjerojatni mozak terorističke ćelije, Serhane Ben Abdelmajid Fakhed, poznat kao "Tunižanin", rekao je ministar na konferenciji za novinare.

Jedan član specijalnih postrojbi španjolske policije, otac dvoje djece ubijen je u eksploziji. Još je jedanaest policajca ranjeno, od kojih su trojica u teškom stanju.

Dva dana nakon pronalaska bombe na liniji brzog vlaka između Madrida i Sevilje i tri tjedna nakon atentata u Madridu ministar je ocijenio da je "središnja jezgra terorista iza rešetaka ili su mrtvi".

Policijska operacija pokrenuta u subotu navečer je "pomogla u sprečavanju drugih atentata", rekao je Acebes i dodao da su teroristi "pripremali i raspolagali svim sredstvima za izvođenje drugih napada".

U Leganesu su istražitelji pronašli 200 detonatora i 10 kg eksploziva tipa Goma 2 Eco, istog koji je upotrijebljen 11. ožujka i onog otkrivenog u petak na liniji brzog vlaka između Madrida i Sevilje.

To otkriće je omogućilo povezivanje atentata i pokušaja napada u petak na željezničkoj pruzi, rekao je Acebes.

Serhane ben Abdelmajid Fakhed, rođen 1968. u Tunisu, jedan je od šest osumnjičenih za kojima je sudac Juan del Olmo izdao međunarodne tjeralice 31. ožujka u sklopu istrage o madridskom atentatu od 11. ožujka. Acebes drži da je baš "Tunižanin" najodgovorniji član skupine koja je izvela atentate u kojima je poginula 191 osoba.

Među poginulima u subotu nalazi se i Marokanac Abdennabi Kounjaa, alijas Abdulah, kojeg je tražilo španjolsko pravosuđe i Asri Rifat Anouar, čije državljanstvo nije precizirano.

Četvrti poginuli je unakažen u eksploziji pojasa s dva kg eksploziva kojeg je nosio tako da identifikacija nije bila moguća, precizirao je ministar.



Pročitajte više