makarska: otpad još po ulicama

Makarska i susjedne općine zatrpani su s više od 400 prostornih metara nepokupljena ili privremeno odložena gardskog otpada, jer ni nakon više od dva tjedna nije riješeno pitanje odvoza smeća, a ne bude li riješeno dogovorom grada i općina, odlučit će Županija ili država, izjavio je danas u Podgori pomoćnik ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja dr. Roko Andričević.

Andričević je bio na sastanku s predstavnicima grada Makarske i područnih općina te Splitsko-dalmatinske županije Marijom Radevenjićem.

O odlaganju otpada grada Makarske i općina s Makarskog primorja trebaju se dogovoriti predstavnici lokalne samouprave tako da nađu novi prostor za odlaganje smeća ili da urede odlagalište na Donjoj Gori na Biokovu koje je zatvoreno prije tri tjedna te da se nastavi njegova upotreba na određeno vrijeme, rečeno je na sastanku. U međuvremenu potrebno je obaviti pripreme za novu lokaciju, izraditi studije i izvesti program, rečeno je na sastanku.

Na odlagalištu u Donjoj Gori, koje je Andričević danas posjetio, stanje je porazno i, kako je rekao, tako više ne može biti. Jedan od uzroka makarskog i sličnih događaja sa smećem jest taj što se ne ulaže novac od eko-rente i komunalne naknade u odlagališta, a to će Hrvatska skupo platiti, kazao je Andričević.

Makarski gradonačelnik Ante Novak upozorio je na mogućnsot izbijanja epidemije zbog velikih količina smeća u gradu te najavio odlaganje otpada na jednom od obližnjih mjesta, spomenuvši i Park prirodu "Biokovo".

Za danas je dogovoren još jedan sastanak prvih ljudi grada i općina te predstavnika komunalnih poduzeća i odlazak na jedno od obližnjih mjesta, kamo bi se privremeno, nakratko, mogao odlagati otpad s Makarskog primorja.

Makarani su zbog mirna vremena, bez vjetra, za sada pošteđeni neugodnih mirisa iz prepunih kontejnera i hrpa smeća.

(Hina) vrib vkn

Pročitajte više