Makedonci podigli kaznenu prijavu, od Grubišićevog Jadran Filma traže povrat 8,3 milijuna kuna

Foto: Hina, Osnovno javno tužiteljstvo za gonjenje organiziranog kriminala i korupcije Republike Makedonije

ZA VINKA GRUBIŠIĆA, čelnika Jadran filma, nastupili su, čini se, crni dani. Naime, krajem prošlog mjeseca HRT je raskinuo ugovor za snimanje Gričke vještice, koja je trebala biti jedna od najskupljih serija, a dokumentacija o tome kako je dobio taj projekt predana je DORH-u. Za to vrijeme na meti je i makedonskog tužiteljstva zbog izvlačenja oko 8,3 milijuna kuna iz tamošnje Agencije za film za projekt serije "Makedonija" koja nikada nije snimljena. Ni tu nije kraj, jer DORH do sada još nije riješio dvije prijave HAVC-a protiv Grubišića, a vezano uz primitak novca za nikad snimljeni projekt. 
 
No, krenimo redom.  
 
Nakon istrage Financijske policije podignuta i kaznena prijava 
 
Osnovno javno tužiteljstvo za gonjenje organiziranog kriminala i korupcije Republike Makedonije podiglo je kaznenu prijavu protiv čelnika Agencije za film Republike Makedonije, a terete ga za izvlačenje oko 8,3 milijuna kuna, odnosno za ilegalnu dobit koja je završila na računu Jadran filma. 
 
"Kao odgovorna osoba Agencije za film u razdoblju od listopada 2016. godine do rujna ove godine, iskorištavajući svoj službeni položaj te prekoračivši svoje službene ovlasti oštetila je proračun u iznosu od 68 milijuna denara. Naime, u proceduri financiranja projekta serije "Makedonija" osumnjičeni je omogućio tvrtki Jadran film Skopje stjecanje ilegalne dobiti u navedenom iznosu, a na štetu proračuna Republike Makedonije", stoji u priopćenju koje je objavljeno na službenim stranicama makedonskog državnog odvjetništva.
 
 
Napominje se kako je Financijska policija prije mjesec dana već otvorila preliminarnu istragu, a sada je podnijela i kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe službenog položaja i ovlasti. 
 
Nakon sjednice vlade Makedonije raskinuli ugovor 
 
Sve je krenulo kada je u rujnu makedonska Agencija za film obavijestila ministre u makedonskoj vladi  kako do 4. rujna ove godine nije isporučena TV serija "Makedonija" od strane Jadran filma, iako je do tada bilo isplaćeno oko 1,6 milijuna eura.
 
O tome se raspravljalo i na vladi Makedonije, a utvrđen je niz nedostataka u samom projektu. Pozvana je u pomoć i Financijska policija, a državnoj Agenciji za film dan je nalog da u što kraćem roku poduzme nužne korake.
 
Već 27. rujna ove godine Agencija je donijela odluku o jednostranom raskidu ugovora za financiranje projekta Makedonija, a Jadran film je dužan vratiti uplaćena sredstava u visini od 68 milijuna denara (8,3 milijuna kuna).
 
Agencija je odmah angažirala i odvjetnika za sudski povrat gotovinskih sredstava te pokrenula postupak za kaznenu odgovornost prema odgovornima za nezakonito i nenamjensko trošenje sredstava. U raskidu ugovora navedeno je kako Jadran film ima osam dana za povrat sredstava. 
 
Otkriven niz nedostataka i ni jedan dokaz da je serija počela sa snimanjem
 
U posjedu smo dokumentacije kojom je zatražena kontrola cjelokupne dokumentacije vezane uz projekt Makedonija, a proveden je i izvanredni inspekcijski nadzor od strane Ministarstva kulture Republike Makedonije. 
 
U dokumentaciji se naglašava kako su prekršeni zakoni kod dobivanja natječaja za TV seriju, da su se mijenjali uvjeti snimanja, da se nisu dostavljali financijski izvještaji Agenciji za film, kao i da nedostaje dokumentacija koja je bila obvezna. Sve je to izazvalo sumnju u "nenamjensko trošenje gotovinskih sredstava". 
 
Projekt TV serija Makedonija, koja je najavljena kao povijesno-igrano-dokumentarna serija, trebala je biti jedan od najvećih filmskih projekata u toj zemlji vrijedan 4,6 milijuna eura, a trebala je imati čak 130 epizoda. Krajem 2015. godine raspisan je natječaj, a Grubišić je tjedan dana nakon što je natječaj raspisan osnovao tvrtku Jadran film Skopje s temeljnim ulogom od 5 tisuća eura te dobio taj projekt.
 
No, nakon toga kreću problemi. Broj epizoda je smanjen na 80, a do početka lipnja trebalo je biti gotovo prvih 14 epizoda. Rok je produžen do rujna. Ni nakon tog roka nije stigla ni jedna epizoda. Štoviše, Agencija za film tvrdi da do njih nije stigao ni jedan dokument koji bi potvrdio da se serija uopće počela snimati!? 
 
Grubišić nestao 
 
Na kraju se umiješala vlada Makedonije, Financijska policija, a sada i makedonskog državno odvjetništvo. Još 20. studenoga pokušali smo dobiti komentar od Grubišića na priču iz Makedonije, no do danas, nakon više od 20 dana, nismo dobili ništa. 
 
 
Grubišić nam se u jednom trenutku javio telefonom kako ćemo odgovor dobiti uskoro i da se malo strpimo jer samo čeka jedan važan dokument iz Skoplja. Nismo dobili ništa. Nakon što smo objavili vijest da je HRT raskinuo ugovor za snimanje Gričke vještice, Grubišić je jednostavno - nestao.
 
Netko je namjerno krivo obavijestio vladu Makedonije!?
 
Pitanja su bila jednostavna, a zanimalo nas je zašto projekt Makedonija nije realiziran i hoće li Jadran film vratiti novac, kao i da nam objasni gdje je završio novac. 
 
U makedonskim medijima, početkom studenog ove godine, Grubišić je rekao kako je netko grubo obmanuo vladu Makedonije te da će uskoro objaviti djelove snimljenih materijala kako bi dokazali istinu.
 
"Onaj tko je svjesno obmanuo vladu Makedonije će odgovarati za štetu", poručio je Grubišić prije mjesec dana tamošnjim medijima. 
 
Nedavno je reagirao i kada je dio makedonskih medija pisao kako je novac za seriju završio u Hrvatskoj i SAD-u te kako Jadran film financijski ne stoji dobro. Grubišić sve to demantira te kaže da postoje jamstva kao i da zagrebački Jadran Film vrijedi više desetaka milijuna eura i da nema dugova. Poziva se i na izvješće o reviziji koje nije utvrdilo nikakve nepravilnosti te tvrdi da je žrtva političkih previranja u toj zemlji.   
 
No, stvar je sada, s kaznenom prijavom puno ozbiljnija.  
 
U problemima i zbog Gričke vještice
 
Podsjetimo kako ovo nije jedini problem koji je u kratkom vremenu zadesio Grubišića. Kako smo napisali u uvodu, HRT je nedavno raskinuo ugovor za djelo Grička vještica. Tu odluku su obrazložili "neizvršavanjem ugovornih obveza od strane tvrtke Jadran film d.d. Zagreb". 
 
Prije godinu dana, svega dva dana prije nego što je prestao obnašati dužnost v.d. ravnatelja HRT-a, Siniša Kovačić odobrio je izvansudsku nagodbu s Jadran filmom prema kojoj Prisavlje s 9,6 milijuna kuna, odnosno 1,6 milijuna kuna po epizodi, mora financirati ekranizaciju romana spisateljice Marije Jurić Zagorke "Grička vještica".
  
Temeljem te nagodbe potpisan je i ugovor o financiranju televizijske dramske serije, a ugovor je, također pred odlazak s mjesta v.d. ravnatelja, potpisao Blago Markota te predstavnik Jadran filma Vinko Grubišić.
 
Sve predano DORH-u
 
Portal Index prvi je objavio te informacije te smo tada ukazali da su nagodba i ugovor nepovoljni za HRT jer obveze stavljaju javnu televiziju u izrazito nepovoljan položaj. Sumnje je imao i bivši sastav Nadzornog odbora HRT-a. Naime, Provedba nadzora zakonitosti rada i poslovanja HRT-a za 2016. otkrila je niz nepravilnosti u poslovanju HTV-a za vrijeme mandata privremenih upravitelja Siniše Kovačića i Blage Markote.
 
Nadzorni odbor iskazao je u lipnju ove godine zabrinutost s obzirom "na rezultate nadzora o okolnostima sklapanja izvansudske nagodbe s Jadran filmom, vezano uz projekt Grička vještica". 
 
Na kraju je cijela dokumentacija predana DORH-u, no za sada iz hrvatskog odvjetništva nema nikakvih novih informacija vezano za prijavu Nadzornog odbora HRT-a i Saborskog odbora za  informiranje, informatizaciju i medije koje je također proslijedilo dokumentaciju Tužiteljstvu u Zagrebu.
 
Dvije prijave iz doba HAVC-a
 
No ni tu nije kraj za Grubišića. Jadran film u kojem je Grubišić odgovorna osoba tužen je od strane HAVC-a zbog uzimanja 250 tisuća kuna za film Lordana Zafranovića "Caruso" koji do sada nije snimljen, te zbog uzimanja 450 tisuća kuna za autorski film Gorana Markovića. 
 
U ožujku ove godine dobili smo potvrdu HAVC-a kako su oba slučaja prijavljena DORH-u. Grubišić je tu prijavu komentirao kao podmetanje bivšeg šefa HAVC-a Hrvoja Hribara. No, i u ovom slučaju se čeka pravorijek DORH-a. 
 
S makedonske strane, kada je riječ o prijavama, stvari očigledno idu brže. I nepovoljnije po Grubišića.  

Pročitajte više