Makedonija spremna prihvatiti promjenu imena

MAKEDONIJA je napokon spremna popustiti i promijeniti ime kako bi osigurala pozivnicu za NATO na predstojećem summitu u Bukureštu.

Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski tako je izjavio kako mu se neki prijedlozi koji su izloženi za pregovaračkim stolom čine sasvim prihvatljivi, a da će se situacija rješti na obostrano zadovoljstvo smatra i UN-ov posrednik u pregovorima između Makedonije i Grčke Matthew Nimetz.

"Izloženo je nekoliko prihvatljivih prijedloga koji ne zadiru u integritet Makedonije", kaže makedonski predsjednik i dodaje da se Grčka treba samo suzdržati od nastojanja da ona odredi koje će biti novo ime Makedonije.

Makedonski mediji također se zdušno zalažu za ovo rješenje i javnost već tjednima uvjeravaju kako ova generacija političara mora izabrati perspektivnu europsku budućnost.

Prema neslužbenim informacijama, postoje dva prijedloga novog imena između kojeg će Makedonci morati birati. Grci žele da se Makedonija preimenuje u Gornju Makedoniju, dok makedonski političari više naginju imenu Republika Makedonija Skopje. Odluka će vjerojatno biti donesena na pregovorima u New Yorku idućeg tjedna.

P.V.

Pročitajte više