MAKEDONSKI VOJNICI OTPUTOVALI U MIROVNU MISIJU U AFGANISTAN

Skupina od deset makedonskih vojnika otputovala je u petak iz Skoplja u šestomjesečnu mirovnu misiju u Afganistanu.

Makedonski vojnici će u Kabulu u sklopu njemačkog kontingenta NATO-a izvršavati zadaće patrolne službe. Skupinu koja je sastavljena od više nacionalnosti predvodi časnik Albanac.

Makedonski radio javio je u petak iz neslužbenih izvora da je državni vrh u Skoplju od State Departmenta primio pismo u kojemu SAD traže od makedonske strane da zauzme kategorično stajalište o vojnom angažiranju u eventualnom napadu na Irak.

Dosadašnje se službeno stajalište Makedonije, podsjeća radio, svodilo na suglasnost sa svrgnućem režima Sadama Huseina i s time da u razdoblju nakon Huseina Makedonija eventualno sudjeluje u sanitetskim postrojbama u Iraku. Zahtjevom za kategoričnim izjašnjavanjem glede vojnog angažiranja, komentira radio, Makedonija je stavljena u vrlo osjetljivu situaciju u odnosu na Francusku i Njemačku koje bi trebale činiti glavninu eurosnaga u smjeni NATO-a u Makedoniji predviđenoj potkraj ovog mjeseca. Francuska bi osim toga trebala i predvoditi eurosnage ali je ova misija, upravo zbog spora sa SAD-om, zasad odgođena.

Pročitajte više