Makedonsko-albanska obitelj koja radi za ISAF kontrolira zločine i krijumčarske aktivnosti?

TVRKA Ecolog iz Dusseldorfa, koja je u vlasništvu jedne makedonsko-albanske tvrtke, a obavlja logističke poslove za ISAF, navodno je umiješana u kaznena djela, piše Deutsche Welle.

Njemački general Egon Ramms, koji je zapovjednik u Brunssumu, izjavio je da prema onome što mu je poznato postoji opasnost od krijumčarenja droge i sličnih radnji. "Prema informacijama kojima sada raspolažem, važno mi je utvrditi je li tvrtka Ecolog možda ugovore koje je zaključila s nama koristila, da se jednostavno izrazim, za obavljanje ilegalnih radnji koje ne mogu biti u interesu NATO-a i ISAF-a, kao ni u interesu zemalja koje sudjeluju u toj misiji", kazao je Ramms.

"Klan s težištem na organiziranom kriminalu"

Kao osnova za te NATO-ove istrage poslužila su, među ostalim, saznanja KFOR-a o utjecajnoj makedonsko-albanskoj obitelji Destani s područja Tetova, u čijem je vlasništvu i tvrtka Ecolog. Još prije osam godina u jednom se izvješću njemačke tajne službe u sklopu KFOR-a govorilo o "klanu s težištem na organiziranom kriminalu". A u aktualnom, povjerljivom izvjeću KFOR-a stoji: "Obitelj Destani iz Tetova kontrolira zločine i krijumčarske aktivnosti u pograničnom području Kosovo - Makedonija."

"Poslovna veza nije bila preispitana. Meni su tek sad poznate činjenice. To automatski dovodi do pokretanja ispitivanja koliko Ecolog još uvijek može biti prihvatljiv poslovni partner. U mom interesu nije da se NATO i ISAF dovedu u vezu s bilo kakvim ilegalnim radnjama", kazao je Ramms.

Ecolog je izjavio da su ocjene iz krugova bliskih KFOR-u sadržajno "netočne" te da ne postoji povezanost između Ecologa ili njegovih vlasnika s kriminalnim krugovima. Za tu tvrtku je jedino moguće objašnjenje za te optužbe "zabuna u imenu".

Pročitajte više