Makvić: Nakon jučerašnjeg prevrtanja cisterne kod šume Brezovica vode nisu ugrožene

GLAVNI državni vodopravni inspektor Željko Makvić danas je izjavio da nakon jučerašnjeg prevrtanja cisterne s dizel gorivom na cesti Sisak-Popovača kod šume Brezovica vode nisu ugrožene jer je rijeka Lonja od mjesta nesreće udaljena nekoliko stotina metara.

Stručnjaci Hrvatskih voda u okviru svojih nadležnosti preventivno će nadzirati tijek sanacije, rekao je Makvić za Hinu te dodao kako bi se radi sprječavanja širenja onečišćenja sanacija trebala obaviti prije najavljivane kiše.

Iz prevrnute cisterne s dizel gorivom na cesti Sisak-Popovača od ukupno 30,922 litara goriva pretočeno je 9,920 litara, dok je ostatak od 21,002 litara goriva istekao u tlo, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Ministarstvo navodi da će teren radnici ovlaštene tvrtke pokositi, skinuti onečišćeni sloj i navesti čistu zemlju. Kontaminirana zemlja će se prevesti na zakupljeni betonirani plato u krugu tvrtke Herbos u Sisku, gdje će se solidificirati (postupak kojim se otpad veže s vapnom u čvrstu smjesu i time sprječava istjecanje onečišćenja u tlo), priopćuje Ministarstvo.

Prevrnuta autocisterna je u vlasništvu slovenske tvrtke DAKA d.o.o. Podčetrtek. Uslijed prometne nezgode, autocisterna se prevrnula uz rub ceste te je diesel gorivo isteklo na oko 500 četvornih metara zelene površine na prosjek kojim u šumi Brezovica prolazi naftovod Stružec-Sisak.

Policija ističe da se nesreća dogodila kada je osobno vozilo, kojim je upravljao 33-godišnji vozač iz Siska, u zavoju u šumi Brezovica, zbog brzine neprilagođene uvjetima na cesti, prešlo na suprotni prometni trak i udarilo u cisternu, kojom je upravljao 32-godišnji slovenski državljanin. Od udara cisterna je sletjela u kanal i prevrnula se, a većina goriva istekla na okolno zemljište.

U nesreći su tri osobe teško ozlijeđene - vozač osobnog automobila i njegov suvozač, te vozač cisterne. Liječnička pomoć pružena im je u sisačkoj bolnici.

Pročitajte više