Malena Lorena prvi put u životu uspjela staviti dudu u usta: "Nemoguće je postalo moguće"

Foto: Facebook

PETOMJESEČNA Lorena koja se oporavlja od teške operacije u Austriji kojom su joj razdvojene čeljusti, prvi put u životu može staviti dudu u usta.

Podsjetimo, malena Lorena dosad je jedva mogla razdvojiti čeljusti jer se rodila sa sraslom desnom stranom čeljusti. Bila je jedina u Hrvatskoj s takvom dijagnozom.



Podsjetimo kako je HZZO u zadnji tren odobrio novac za operaciju i to nakon što su građani već donacijama prikupili sredstva. Lorena koja živi s roditeljima u Črnkovcima nedaleko od Donjeg Miholjca, rođena je sa sraslom čeljusti, zbog čega je od rođenja hranu i piće primala kroz sondu.

Jedina je u Hrvatskoj s ovom dijagnozom. Zbog ove anomalije bila je u svakodnevnom riziku od gušenja i bila joj je potrebna hitna operacija. Međutim, liječnici u Hrvatskoj njezinim su roditeljima rekli da na operaciju može tek od treće do šeste godine života.

Njezina majka Anamarija Amidžić je ranije u razgovoru za Index rekla kako im ta opcija nije prihvatljiva jer se svakodnevno boje za Lorenin život. Stoga je pomoć potražila u inozemstvu. Preko obiteljskog prijatelja koji radi kao liječnik u Austriji stupili su u kontakt s liječnicima u Linzu koji su je pristali operirati. Operacija je koštala 30 tisuća eura, a HZZO joj do zadnjeg trena nije odobrio sredstva.

Tek kad je već otputovala u Linz, stiglo im je odobrenje HZZO-a

Nakon što je Lorena s roditeljima već otputovala u Linz, tek je potom stigla obavijest da joj HZZO odobrava sredstva za operaciju i troškove.

"S obzirom na veliki interes javnosti, ali i mnoge dezinformacije u medijima, oko upućivanja na liječenje u inozemstvo djevojčice Lorene Amidžić, obavještavamo Vas kako je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u petak, 24. studenoga 2017. godine izdao pozitivno rješenje za njezino liječenje u Linzu.

Uz liječenje odobren je i sanitetski prijevoz s medicinskom pratnjom do klinike u Linzu, a HZZO će također podmiriti troškove puta i boravka jednog od roditelja uz dijete. Isti dan, kada je izdano rješenje, zatražena je faksom od klinike u Linzu potvrda termina za operaciju (dopis dostavljamo u prilogu).

Zahtjev za liječenjem rješavan je po hitnom postupku i smatramo da je HZZO učinio sve kako bi djevojčica što je moguće prije otišla na potrebno liječenje. Roditelji su o našem rješenju obaviješteni", stoji u njihovoj obavijesti.

Pročitajte više