Veteranima dodatnih 284 milijuna kuna, a mala Lorena koja je u životnoj opasnosti još čeka novac za operaciju

Veteranima dodatnih 284 milijuna kuna, a mala Lorena koja je u životnoj opasnosti još čeka novac za operaciju

Foto: Privatan album, Hina

VLADA je danas prihvatila prijedlog novog Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, za čiju je provedbu potrebno osigurati još dodatnih 284 milijuna kuna.

Istovremeno četveromjesečnoj Loreni koja je rođena sa sraslom čeljusti, zbog čega hranu i piće prima kroz sondu, HZZO još nije odobrio sredstva za operaciju na koju treba ići za pet dana.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je istaknuo kako je za provedbu novog zakona potrebno osigurati dodatnih 219,2 milijuna kuna na poziciji Ministarstva hrvatskih branitelja.

"Isto tako, na poziciji Ministarstva rada u 2018. godini bit će potrebno osigurati dodatnih 64 milijuna kuna", rekao je Medved.

Beus Richembergh: Do 2025. novi zakon o braniteljima stajat će nas 5,5 milijardi kuna

Do 2025. godine, kako je izračunao zastupnik Goran Beus Richembergh, taj zakon će porezne obveznike koštati 5,5 milijardi kuna.

Istovremeno Lorena Amidžić čeka da joj HZZO odobri novac za operaciju koja košta 30 tisuća eura. Operacija je zakazana za 1. prosinca, ali već 28. studenoga mora doći u bolnicu.

"Još uvijek mi se nisu javili iz HZZO-a i nisu odobrili sredstva za Loreninu operaciju na koju moramo krenuti za pet dana", rekla nam je njezina majka Anamarija Amidžić.

Malena Lorena živi u Črnkovcima nedaleko od Donjeg Miholjca i jedina je osoba u Hrvatskoj s ovom dijagnozom. Zbog ove anomalije svakodnevno je u opasnosti da se uguši i hitno joj je potrebna operacija. Međutim, liječnici u Hrvatskoj njezinim roditeljima rekli su da je mogu operirati tek od treće do šeste godine života.

Njezina majka Anamarija u razgovoru za Index rekla je kako im ta opcija nije prihvatljiva jer se svakodnevno boje za Lorenin život. Stoga je pomoć potražila u inozemstvu. Preko obiteljskog prijatelja koji radi kao liječnik u Austriji stupili su u kontakt s liječnicima u Linzu koji su je pristali operirati.

Lorenina majka: HZZO nam se još nije javio

U HZZO-u su nam prije tjedan dana rekli da je postupak odobravanja liječenja u inozemstvu za djevojčicu L. A. u tijeku.

"Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je od obitelji djevojčice zatražio dopunu dokumentacije koja je nedostajala u zahtjevu. Dodatna dokumentacija je pristigla HZZO-u, zatražena su mišljenja vanjskih neovisnih konzultanata, kako zahtijeva propisani postupak. Zahtjevi se rješavaju u najbržem mogućem roku, te će HZZO kada zaprimi sva mišljenja donijeti rješenje", stoji u odgovoru HZZO-a za Index.

Međutim, Lorenina majka rekla nam je da je još prije dva tjedna poslala svu dokumentaciju HZZO-u. Do danas joj nije stigao odgovor, a vremena je sve manje.

"Ja sam 28. listopada poslala zahtjev za odobravanjem liječenja za Lorenu u inozemstvu, a oni su meni 31. poslali privremeno rješenje, po kojem stoji da smo im poslali nepotpunu dokumentaciju. Međutim, poslali su ga poštom i stiglo je tek 7. studenoga. Imali su moj broj telefona i mogli su me  nazvati i reći mi što još nedostaje. Ja sam ih zamolila da što brže odobre liječenje jer baš i nemamo vremena. Već 28. studenoga moramo doći u bolnicu, a termin za operaciju je 1. prosinca", rekla nam je Anamarija Amidžić.

Hrani se na sondu, svakodnevno je u opasnosti

Podsjetimo kako nam je već ranije ispričala da je imala rizičnu trudnoću jer je Lorena bila u poprečnom položaju, međutim nitko na ultrazvuku nije vidio ovu anomaliju.

"Čak sam išla privatniku na 4D i nije se vidjelo da joj je srasla čeljust. Liječnici u Hrvatskoj još se nisu susreli s ovakvom anomalijom. Bez obzira na to, Lorena je vesela i zdrava beba. Rodila se u 37. tjednu trudnoće s 2,5 kilograma i provele smo mjesec dana u požeškom rodilištu da dobije na kilaži. Tamo su mi pokazali kako da je prikopčam na sondu i hranim.

Problem je i što se mišljenja hrvatskih liječnika prilično razlikuju. Doktor u osječkom KBC-u mi je rekao da Lorena treba na operaciju što prije jer ako se jako prehladi, ona može disati samo na nos, a što ako se nosić začepi? Uz to, ne smijem ni pomisliti što bi bilo da povraća jer ona može otvoriti usta samo dva milimetra. Na sreću pa puno ne bljucka. No liječnik iz KB-a Dubrava mi je rekao da je on može operirati tek između treće i šeste godine života", rekla nam je Anamarija Amidžić.

U bolnici ih očekuju za pet dana

Kaže kako se ona i suprug osjećaju potpuno sami. U Hrvatskoj nemaju pomoć doktora i zato žele da djevojčica ide na operaciju u Linz.

"Pitala sam liječnicu u Osijeku kako ćemo s njom, što ako se prehladi ili nešto slično, na što mi je rekla da je rizik od gušenja kod kuće jednak kao i u bolnici. Kad sam pitala što će biti s govorom, gdje će joj zubi izlaziti, liječnici su mi samo ponavljali da ne znaju. U rujnu smo bili na pregledu u Dubravi i naručili su nas za kontrolu za tri mjeseca. Mislim da bi je više trebali pratiti jer je doslovno prepuštena meni. Zato se nadamo da će nam HZZO odobriti sredstva za prvu operaciju, a koja stoji 30 tisuća eura. Kasnije će vjerojatno trebati još operacija, no nadamo se da će joj prva barem malo pomoći", rekla nam je zabrinuta majka Anamarija koja s kćeri kreće u Linz 27. studenoga, a 28. ih primaju u bolnicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara