Malić: Sanader bi mogao završiti kao Glavaš



ALEKSANDAR STANKOVIĆ je u današnjoj emisiji Nedjeljom u dva ugostio novinara Jutarnjeg lista Gordana Malića koji već godinama istražuje organizirani kriminal u Hrvatskoj. Povod odabiru gosta je deseta godišnjica ubojstva Zorana Dominija, slučajnog prolaznika koji je ubijen 27. studenoga 1999. godine na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Malić  je karijeru započeo kao književni kritičar. Na pitanje kako je dospio do istraživanja organiziranog kriminala, rekao je da smatra kako je devedesetih godina stvarnost postala zanimljivija od književnosti te da neke teme kojima se bavio više sliče romanima, a protagonisti istih književnim junacima.

Sanader je bio totalitarniji od Tuđmana

Na Stankovićevo pitanje razmišlja li koja je iduća afera koja će se otkriti, Malić je rekao da ne postoji obrazac za ovo što se događa te da se odlaskom Ive Sanadera otvorila Pandorina kutija puna afera.

"Do otkrivanja afera je dovelo niz okolnosti, ali presudan je bio odlazak Ivana Sanadera. On je organizirao naoko liberalan i proeuropski režim, ali iznutra totalitaran. Sanader je bio 'frik-kontrol', i to čak veći nego Tuđman. I sada je sve iscurilo van, kao i nakon Tuđmana. Sanader je imao znatno veću kontrolu nego Tuđman, nad državom, medijima i sindikatima, a sve je rješavao kupovinom. Zato je blagajna ispražnjena, jer se plaćalo sve i svašta", rekao je Malić.

Aferama u HAC-u država je oštećena za šest milijardi kuna


Stanković ga je pitao i o aktualnim aferama u Hrvatskim autocestama i Podravci. Malić je procijenio da se u poslovima HAC-a oštetilo državu za oko šest milijardi kuna.

"Livaković je izjavio da odlazi časno i bez jedne mrlje, sad se ispostavlja da se mrlje mjere milijardama. Svi troškovi na izgradnjama autocesta u prosjeku su uvećavani barem za 25 posto, a često i mnogo više", rekao je.

Također je donio dokaze o kriminalu i potkradanjima u vezi prognaničkih naselja u blizini Vinkovaca za što je okrivio ministarstvo ministra Božidara Kalmete.  

To je najčešći oblik funkcioniranja korupcije, uveden 2003. godine s dolaskom Sanadera na vlast. Troškovi se jednostavno prikažu znatno višima nego što jesu.

Prozvao je i bivšeg člana uprave HAC-a, Milivoja Mikulića, koji je, kako kaže Malić, na svakoj poziciji na kojoj je radio sudjelovao u organiziranom kriminalu i korupciji.

"Radio je u Bechtelu u Rumunjskoj. Prva istraga tada novoosnovanog OLAF-a (Europski ured za borbu protiv prijevara) bila je sklapanje ugovora tvrtke Bechtel i rumunjske vlade. Nakon toga OLAF istražuje i Hrvatske autoceste, također poslove u koje je on upleten", rekao je.

Kalmeta samo na mjesto Sanaderovih stvalja svoje ljude

Na Stankovićev komentar o ministru Kalmeti kao velikom borcu protiv korupcije, Malić je objasnio da Kalmeta samo na mjesto Sanaderovih ljudi postavlja svoje, te da nas nakon toga čekaju još veći gubitci.


"Uvjeren sam da je to sve jedan zločinački projekt jedne oligarhije koja se domogla neograničene političke i financijske moći te kontrole javnosti. Totalitarna moć koja izvana izgleda demokratski", rekao je.

Malić je rekao da nakon otkrića afere Kamioni više nema povrataka. Također je naveo da još uvijek iza mnogo sumnjivih poslova stoji Miroslav Kutle, te da, prema nekim izvorima, iza tvrtki u Lihtenštajnu i Švicarskoj koje su vlasnici dionica Podravke stoji Kutle. 

Stanković ga je zatim podsjetio da je vlasnik EPH-a i Jutarnjeg lista u kojemu Malić radi, Ninoslav Pavić navodno dužan velike svote novca Miroslavu Kutli. Malić je rekao da to ne utječe na njegov rad.

Sanader bio mogao završiti kao Branimir Glavaš

Ispričao je i kako dolazi do tema i informacija. "Većina istraživanja se temelji na osveti, tajnice direktoru, jednog člana uprave drugom, i uvijek se radi o nekom osobnom interesu. Najnemoralnije što radim je način na koji dolazim do informacija", priznao je.

Na pitanje kako se rodio organizirani kriminal u Hrvatskoj, Malić je objasnio da je sve počelo devedesetih godina, švercom oružja i prodajom jugodinara. Umrežili su se, obogatili i postali vrlo moćni.


Usporedio je bivšeg premijera Ivu Sanadera i pokojnog predsjednika Franju Tuđmana. "Tuđman je bio veći patriot, na patrijarhalni i komični paradni način, međutim, institucije su za vrijeme Tuđmana funkcionirale kako-tako on ih je držao pod stalnom kontrolom. Tuđmanova mafija nije ušla u institucije, nego je bila pod njihovom kontrolom, za razliku od Sanaderove vladavine.

Rekao je da su institucije i mafija duboko umrežene. "za Skladgradnju postoje prijave još iz 2002. godine za koje nije sazvano nijedno ročište. Kad mene netko tuži, ročište je za dva tjedna", rekao je.

Na pitanje što misli o budućnosti Ive Sanadera, Malić je rekao kako bi bivši premijer vrlo lako mogao postati novi Branimir Glavaš. "Ne samo da je znao za sve što se događa, nego je puno toga i sam napravio, završio je Malić.

Pročitajte više