Malta podupire podnošenje hrvatske molbe za članstvo u EU

MALTA daje punu potporu Hrvatskoj u njezinoj odluci da ovoga mjeseca podnese kandidaturu za punopravno članstvo u Europskoj uniji, priopćeno je u petak iz ministarstva europskih integracija (MEI), koje izvještava o danas završenom posjetu hrvatskog ministra EI Malti.

Posjet ministra Nevena Mimice Malti, od srijede do petka, dio je niza putovanja kojima hrvatski dužnosnici teže članice Europske unije, ali i buduće države članice, upoznati s podnošenjem hrvatske molbe za punopravno članstvo u EU.

Dužnosnicima Malte, zemlje koja 2004. treba ući u EU, ministar je kazao da će 21. veljače u Ateni hrvatski premijer Ivica Račan kolegi Costasu Simitisu uručiti molbu za članstvo u EU.

Ta se aplikacija temelji na uspješnoj provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), na političkom konsenzusu o procesu europskih integracija u Hrvatskoj te velikoj podršci hrvatske javnosti približavanju EU, obrazložio je Mimica.

Svim malteškim sugovornicima: predsjedniku Republike Guidu de Marcu, predsjedniku vlade Edwardu Fenechu Adamiju, ministru vanjskih poslova Josephu Borgu, Mimica je prenio sadržaj razgovora hrvatskih dužnosnika s kolegama u sadašnjim i budućim državama članicama EU i s dužnosnicima Europske komisije.

Mimica je poglavito naglasio ´ohrabrujuće i pozitivne signale podrške´ europskih sugovornika hrvatskoj kandidaturi, piše u priopćenju.

Maltežani su, osim izrečene potpore, ponudili Hrvatskoj pomoć u tehničkim aspektima vezanima za pitanja europskih integracija te na području informiranja javnosti o procesu integracija i pripremama za buduće pregovore s Europskom komisijom.

Ministar Mimica prenio je službeni poziv predsjednika Stjepana Mesića malteškome predsjedniku Malte Guidu de Marcu da posjeti Hrvatsku što je on prihvatio, dodaje se u priopćenju.

U La Valletti Mimica je razgovarao s predsjednikom vodeće oporbene stranke, Malteške laburističke stranke, Alfredom Santom.

U tekstu se dodaje da je tijekom posjeta ministar Mimica sudjelovao u radu ugledne međunarodne Wilton Park konferencije pod nazivom ´Proširenje Europske unije i budućnost Europe: Južna dimenzija´ i to ´zapaženim´ izlaganjem naslovljenim ´Koje su posljedice proširenja Europske unije na Sredozemlje?´.

Pročitajte više