Mandragola - prva dramska premijera na Splitskom ljetu

Na Splitskom ljetu, na otvorenoj sceni na Carrarinoj poljani večeras je izvedena prva dramska premijera, Machiavellijeva "Mandragola" u režiji Krešimira Dolenčića.

U Mandragoli splitskog HNK-a uloge tumače Nikola Ivošević, Nenad Srdelić, Ratko Glavina, Milivoj Beader, Jasna Malec, Ilija Zovko, Marija Škaričić i Jolanda Tudor, a nastupio je i Vokalno instrumentalni sastav Hipokras za koju je glazbu napisao Dragan Lukić.

Režiser Dolenčić kaže da se djelo teško može uklopiti u bilo koji žanr - to nije klasična commedia del arte, niti je to tipična renesansna komedija u kojoj se zapreke postavljaju pred mladi par. Djelo je nastavak autorovog političkog traktata "Vladar". U Mandragoli se isčitava Machiavellijeva ideja da cilj, za koji se ocijeni da je dobar, pošten i legitiman, treba ostvariti ne birajući sredstva. Mandragola, tekst koji se uklapa u svako vrijeme, napisan je 1518. godine kada je iza Machiavallija već bila burna politička karijera i kada su brojni prevrati potresali tadašnju Firenzu.

Priča je jednostavna; mladu ženu koja ne može imati djece sa starim mužem, mladići navode na prijevaru. Mangupi će mladoj ženi ponuditi napitak od korjena mandragole, čuvenog afrodizijaka kako bi zatrudnila ali će joj preporučiti i jednokratnog ljubavnika.

(Hina) merc vkn

Pročitajte više