Manje transparentnosti vlada nakon 11. rujna

ATENTATI 11. rujna i njihove posljedice potaknuli su vlade da odbiju pristup informacijama, istaknula je u srijedu u Berlinu svjetska nevladina organizacija za borbu protiv korupcije Transparency International (TI) prilikom predstavljanja svog izvješća 2003.

´Događaji 11. rujna su pojačali odlučnost vlada da se suprostave transparentnosti´, ocijenila je nevladina organizacija službeno iznoseći svoje izvješće.

´Nadamo se da borba protiv terorizma neće dalje kompromitirati pristup informacijama´, izjavio je na tiskovnoj konferenciji predsjednik TI Petere Eigen.

U izvješću istraživačkog centra Brookings Institute navodi da su američka vlada i nekoliko nevladinih organizacija ´počistili´ svoje internet siteove ili izbrisali informacije koje bi mogle poslužiti terorističkim organizacijama.

Kanada je ´također poduzela mjere ograničavanja pristupa informacijama´, prema izviješću za 2001 i 2002.

U pogledu južne Azije izvješće naglašava da su ´korupcija, zločini i međunarodni terorizam istaknuli lošu upravu u regiji s najjačom koncentracijom siromaštva u svijetu, opustošenoj regionalnim i etničkim sukobima´.

Izvješće također kritizira šefa talijanske vlade Silvija Berlusconija da je pretvorio ´borbu protiv korupcije u borbu potiv sudaca´, tvrdi Eigen.

U izviješću se spominje i francuski predsjednik Jacques Chirac i ´njegova okolina´ zbog afera korupcije tijekom 1970-ih i 1990-ih.

Transparency International će ovog ljeta objaviti godišnji indeks korupcije za svaku državu. Prošle godine je Finska bila predstavljena kao najpoštenija zemlja, a Bangladeš kao najkorumpiranija.

Pročitajte više