Marama Luja XVI. prodana na dražbi za 70.000 eura

MARAMU koju je francuski kralj Luj XVI. nosio prije smaknuća u vrijeme Francuske revolucije, kupila je francuskoamerička obitelj za 70.000 eura na dražbi koja je ovih dana organizirana u mjestu Loches, u središnjem dijelu Francuske.

Obitelj, čije ime nije otkriveno, kupila je putem telefona taj komad bijelog lanenog platna koji se u to doba zvao kravata.

"Čuvat će se naizmjenično u Francuskoj i New Yorku", kazao je dražbovni povjerenik Philippe Rouillac, koji je odlučio organizirati dražbu na obljetnicu kraljeva smaknuća giljotinom, 21. siječnja 1793.

Govoreći o kupcima, Rouillac je rekao da je riječ o "uglednoj francusko-američkoj obitelji privrženoj kraljevskoj obitelji koja je ovim činom htjela podsjetiti Amerikance na presudnu ulogu koju je Luj XVI. imao u stjecanju neovisnosti Sjedinjenih Država".

"To je povijesna dražba, svjetski rekord" za komad povijesne odjeće, kazao je Rouillac, podsjećajući da je Napoleonova košulja prodana za 60.000 eura.

Marama koja je bila duga 160 cm i široka 76 cm, požutjela od vremena i znoja, sa zakrpom koju je zacijelo prišila kraljica Marija-Antoaneta, nekoliko se puta mogla omotati oko vrata. Kralj ju je nosio dok je bio zatočen u pariškoj tamnici Temple gdje nije bilo grijanja pa ga je marama štitila od zime.

Za nostalgičare za francuskom monarhijom taj je komad platna relikvija, budući da je sačuvan mali broj predmeta koji su pripadali Luju XVI. Njegovo tijelo, kao i crna odjeća koju je nosio na stratištu, spaljeno je.

U rukopisu koji posjeduje obitelj koja je prodala taj komad platna kaže se da je kralj "uklonio tu maramu s vrata dok je koračao prema mjestu pogubljenja i dao je gospodinu Vincentu kao uspomenu i nagradu, nemajući ništa drugo".

Taj kraljev sutamničar, obrtnik i pariški gradski vijećnik, pogubljen je godinu dana kasnije.

Posljednji su se vlasnici tog komada platna rastali od njega zbog nesporazuma oko nasljedstva, kao i od manjih predmeta koji su pripadali kraljevoj obitelji i koji su također pojedinačno prodani na ovoj dražbi.

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više