Margelov institut: Hrvatski antifašizam se sustavno demonizira i obezvrjeđuje

CENTAR za društvena istraživanja "Branko Horvat" i Margelov institut iz Zagreba objavili su danas priopćenje za medije povodom posjete predsjednika Ive Josipovića Bleiburgu i Teznom, u kojem se tvrdi da se hrvatski antifašizam već godinama sustavno demonizira i obezvrijeđuje.

"Smatramo da Predsjednik Republike Hrvatske treba štiti najveće antifašističke vrijednosti na kojima je nastala suvremena Republika Hrvatska te slijedom toga aktivno se zalagati da u Hrvatskoj ne vegetira samo deklarativni antifašizam upisan u Ustavu Republike Hrvatske i saborskoj Deklaraciji o antifašizmu, već da antifašizam postane nešto čega se Hrvatska ne srami i s čime se ponosi u svijetu. Obračunavanjem s ideologijom komunizma u nas se atakira na izvorni hrvatski antifašizam, kojeg se sustavno demonizira i obezvrjeđuje, a u tome značajno mjesto svakako ima i Bleiburški mit", tvrdi se u priopćenju.

Zakonski zabraniti veličanje ustaškog režima prije ulaska Hrvatske u EU

Dvije organizacije od predsjednika traže pokrene inicijativu za obnovu svih spomenika NOB-a porušenih tijekom 90-tih godina prošlog stoljeća, dostojan tretman preživjelih partizanskih boraca, te obnovu i dostojno obilježavanje svih mjesta na kojima su se nalazili ustaški koncentracijski logori i stratišta.

"Stoga bi zakonska zabrana veličanja ustaškog zločinačkog režima po uzoru na njemačko zakonodavstvo bio poželjan cilj značajnog napretka prije ulaska Hrvatske u Europsku Uniju i to treba biti poticano od strane Predsjednika Republike Hrvatske kao pravnika. Ako to ne učini, Predsjednik Republike će i nadalje ostati samo deklarativni antifašist kao i većina državnih dužnosnika koji isprepliću crveno-crne niti već prema potrebi trenutka i mjesta" navopdi se u tekstu.

Bleiburg je mit koji se opasno pothranjuje u hrvatskoj javnosti

Uz mit o "masivnom stradanju tzv. hrvatske vojske", "Bleiburg je sve do sada bio i sinonim partizanske krivnje za počinjenje masovnog zločina jer je na tom mjestu ustaška vojska doživjela svoj konačni poraz, koji je bilo potrebno uzvisiti aureolom mučeništva" podsjećaju organizacije u priopćenju i dodaju da se "taj mit kao revizionistička pomama opasno pothranjuje u hrvatskoj javnosti od 1990-ih, u vrijeme kad je izvorni hrvatski antifašizam totalno potisnut iz života i svijesti hrvatskih građana kao i sjećanja na ustaške logore, dok se zločinački karakter ustaške NDH ušminkavao".

"Iz tog razloga ne možemo ovaj čin posjete Predsjednika Republike Hrvatske prihvatiti kao državnički čin na području strane države i to još na privatnom zemljištu, jer Bleiburg nije mjesto gdje se može pokloniti žrtvama, jer žrtva da bi bila žrtvom mora imati ime, mjesto i vrijeme stradanja, a ne samo brojku procjene. Bleiburg bez toga jest isključivo mjesto predaje ustaško-domobranskih formacija, njemačke vojske crnogorsko-hercegovačkih i srpskih četnika, mađarskih fašista, Kozaka i ostalih kvislinško-fašističkih postrojbi" zaključuju na kraju priopćenja Centar za društvena istraživanja "Branko Horvat" i Margelov institut.

Pročitajte više