Margeta u Omanu o jačanju bilateralne gospodarske suradnje

POMOĆNIK ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Dražen Margeta boravio je od 24. do 27. studenoga u Sultanatu Oman gdje je potpisao Memorandum o suglasnosti o redovnim konzultacijama dvaju ministarstava vanjskih poslova, te s visokim omanskim dužnosnicima razgovarao o jačanju gospodarske suradnje između Omana i Hrvatske.

Kako se doznaje iz Ministarstva vanjskih poslova, u središtu razgovora koje je Margeta vodio tijekom svog boravka u Omanu bila je gospodarska suradnja između dvije zemlje, a obje strane pokazale su veliki interes za jačanjem te suradnje.

Dvjestotinjak hrvatskih radnika već radi u mješovitoj hrvatsko-omanskoj tvrtki u Omanu. Hrvatski radnici u Omanu rade na istraživanju nafte i plina te servisiranju naftnih postrojenja na bušotinama u Sultanatu.

Margeta je s omanskim dužnosnicima razgovarao o širenju gospodarske suradnje između Hrvatske i Omana posebice u područjima infrastrukture, izgradnji cesta, pomorskih i zračnih luka, te o uspostavi veza između hrvatskih i omanskih pomorskih luka.

Jedna od važnih tema razgovora bilo je i pitanje turizma. Oman je zainteresiran za hrvatsku turističku ponudu, a tome je pridonio prošlogodišnji posjet omanskog sultana Quaboosa bin Saida al Saida Dubrovniku.

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, omanski je sultan prošle godine u pratnji više stotina ljudi, među kojima su bili i ministri i savjetnici, dio svog godišnjeg odmora proveo na jugu Dalmacije, na svojoj luksuznoj jahti Al Said, dugoj 103 metra.

Omanska novinska agencija ONA ističe da će ovaj posjet hrvatskog dužnosnika "potaknuti bolje veze i kontakte između dvije zemlje".

Pročitajte više