Marić ima plan za spas Hrvatske: Imamo ideju za gospodarstvo, a novi proračun bit će još izazovniji

Foto: Hina, 123rf

MINISTAR financija Zdravko Marić trenutno se nalazi u Washingtonu. Skupa s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem sudjeluje na proljetnom zasjedanju Svjetske banke i MMF-a, a glavna je tema - kako pokrenuti gospodarski rast.

MMF svjetskom gospodarstvu ove godine predviđa rast od 3.2 posto, manje nego u prijašnjim projekcijama. Istovremeno, Hrvatskoj je gotovo udvostručio procjenu rasta u ovoj godini - s 1 posto na 1.9 posto.

"MMF je ove godine povećao projekciju gospodarskog rasta za Hrvatsku. Dosta smo bliski po pitanju određenih razmišljanja kako će domaća potražnja igrati ulogu i da ćemo na izvoznim tržištima ostvariti određene rezultate. Jako je dobro biti, čuti i razgovarati na takvim sastancima, ali svatko o sebi zna najbolje. Tako i mi imamo svoju ideju, program i plan kako potaknuti hrvatsko gospodarsko te ostvariti cilj: rast gospodarstva i zapošljavanja", rekao je Marić za HRT.

Vjeruje u rast od 2 posto

"Postoje rizici, međutim moramo se čim bolje i efikasnije suočiti se s njima. Smatram da se projekcija od rasta 2% može ostvariti. Jedan od osnovnih ciljeva ove Vlade je poboljšanje hrvatskog kreditnog rejtinga. Kroz mjere koje poduzimamo želimo stabilizirati rejting, a u godinama koje dolaze i poboljšati te da se vrati u investicijske vode", rekao je ministar financija.

Sljedeće godine na naplatu stiže dug od 29 milijardi kuna.

"Cilj je jasan - planiramo proračun za 2017. godinu, koji će biti izazovniji nego ovogodišnji. Potrebno je stabilizirati javne financije te utjecati na glavni makroekonomski rizik za našu zemlju - rastući javni dug", zaključio je Marić.

Pročitajte više