AFERA MARIĆEVI STANOVI

Marić je od Crkve kupio stan u Zagrebu. Znamo i što je Crkva dobila od Marića

Foto/montaža: Index/FaH/Booking.com

GORAN MARIĆ, aktualni ministar državne imovine u vladi Andreja Plenkovića, uvijek se mogao pohvaliti dobrim vezama s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj. Navodno je upravo Crkva snažno lobirala da Marić uđe u vladu i dobije resor državne imovine.

>> Milijunski stanovi, franjevac i prijatelj: Otkrili smo najveću Marićevu aferu

>> Ovo su pitanja o Aferi Marićevi stanovi. Odgovori bi mogli značiti smjenu

>> Marić o aferi sa stanovima: "To su podmetanja i laži"

No sada iz Afere Marićevi stanovi znamo da za dio svog bogatstva Marić može zahvaliti upravo Crkvi. S druge strane, Crkva može biti zahvalna na nekretninama koje joj je država poklonila u posljednje vrijeme. Franjevci iz Splita, isti oni koji su Marićevoj tvrtki po cijeni znatno nižoj od prosječne prodali stan u zagrebačkoj Zvonimirovoj ulici, zahvaljujući Marićevoj odluci, danas u Splitu imaju i hotel prigodna naziva Pax.

No, krenimo redom.

Franjevci u Marićevom mandatu došli do hotela

"Republika Hrvatska poklonila Katoličkoj crkvi dio vojarne na Dračevcu, vrijedan 84 milijuna kuna", "Država poklonila Crkvi Palaču Skočibušić na Peristilu, vrijednu 13 milijuna kuna", "Potpisana darovnica za Vilu Idolu u Puli ukupne vrijednosti nešto više od 19,7 milijuna kuna", "Država darovala Crkvi zemljište na prostoru bivše vojarne od 27 tisuća metara četvornih vrijedno oko 6,5 milijuna kuna", "Crkvi poklonjeno zemljište u Dubrovniku od 6200 metara četvornih, a procijenjena vrijednost je gotovo 18 milijuna kuna", samo su neki od naslova objavljeni u posljednje vrijeme.

No splitski franjevci koji su Marićevoj tvrtki Scientia 2011. godine prodali stan vrijedan gotovo milijun kuna u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, odnedavno imaju poseban razlog za zadovoljstvo. Naime, u Splitu je, upravo u njihovim prostorima, nedavno otvoren hotel Pax.

Naime, hotel Pax nalazi se u sklopu franjevačkog klerikata na Trsteniku te ima 40 soba, sve dvokrevetne. Prema servisu Booking.com, cijena sedam noćenja u srpnju za dvije osobe i s doručkom je gotovo šest tisuća kuna.

Marić je našim novcem otvorio put za hotel franjevaca

Cijela priča o franjevcima kao hotelijerima krenula je upravo od - Gorana Marića. Naime, Filozofski fakultet bio je smješten u franjevačkom samostanu na Trsteniku, a onda se u svibnju 2017. ministar državne imovine odlučio za kupnju zgrade Brodomerkura, i to za 105 milijuna kuna. Razlog? Preseljenje Filozofskog fakulteta u tu zgradu.

>> Splitski Filozofski kupuje zgradu Brodomerkura za 105 milijuna kuna, seli se tamo na jesen

Bila je to tada iznenađujuća odluka s obzirom na to da država u Splitu ima cijeli niz nekretnina. Kada je zgrada kupljena, Filozofski fakultet se iselio, a franjevcima je ostao prazan samostan. Ušli su u posao s lokalnim poduzetnikom iz Kaštela te otvorili hotel. Dio crkve izrazio je zabrinutost akvizicijom franjevaca te ulaskom u hotelijerski posao, no s vremenom se sve smirilo.

Autor projekta - Sanaderov prijatelj i HDZ-ovac Jerko Rošin

Valja naglasiti kako se golemi klerikat prostire na 15.000 kvadratnih metara na Trsteniku, i to u turističkoj zoni. Otvoren je 2011. godine, a autor projekta bio je blizak prijatelj Ive Sanadera, HDZ-ovac Jerko Rošin.

O franjevačkoj gradnji hotela pisao je još Feral Tribune 2005. godine. Franjevci su se tada, na čelu s istim onim fra Željkom Tolićem koji je kasnije ispod cijene prodao stan Mariću u Zvonimirovoj, branili time da objekt ima turistička obilježja jer će u njemu odsjedati "gosti franjevaca". Na kraju su u hotelu prvo bili studenti jer je Filozofski fakultet ondje bio privremeno, da bi poslije klerikat ipak bio priveden svojoj "pravoj" svrsi, onoj hotelijerskoj.

Fra Željko i njegova ljubav prema HDZ-ovcima

Na čelu franjevaca u Splitu, ponovimo to još jednom, tada je bio fra Željko Tolić, upravo onaj koji je Marićevoj tvrtki prodao stan u Zagrebu. Čini se da su njegove veze s HDZ-ovcem Marićem još i čvršće nego što se ranije mislilo s obzirom na to da ministar Marić redovno pohodi župne svečanosti u Slivnom, pokraj Opuzena, gdje je Tolić razmješten odlukom Crkve u ožujku 2015. godine.

Fra Željko, kao što je poznato od prije, veliki je podupiratelj HDZ-a, a 2011. godine pohodio je stranačke skupove koje je predvodila Jadranka Kosor. Tolić je tada uime Crkve HDZ-u obećavao svaku duhovnu, materijalnu i drugu pomoć kako bi ta stranka dobila izbore krajem 2011. godine. Uz to, Tolić se spominjao i kao svjedok na suđenju fra Šimi Nimcu.

Izmotavao se na suđenju fra Šimi

Podsjetimo, protiv fra Šime i bivše direktorice u Splitskoj banci Jasmine Bilonić vodio se postupak jer su prodali vrijedno crkveno zemljište i zadržali novac, za što je fra Šime nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora. No bilo je zanimljivo kada je fra Željko bio pozvan na suđenje. Obrana fra Šime inzistirala je da fra Željko objasni jednu drugu prodaju crkvene imovine koja se dogodila prije nego što je fra Šime došao u Bašku Vodu. Odvjetnici su tada pitali fra Željka, kao šefa franjevaca, kako je moguće da je župna kuća u Baškoj Vodi prodana 2008. godine bez pisanih odobrenja nadbiskupa i Svete Stolice.

Fra Željko prvo nije htio govoriti braneći se kako taj slučaj, koji bi možda i njega mogao teretiti, nije predmet postupka, da bi se na kraju ipak neuvjerljivo branio time da su imali usmenu podršku crkvenih vlasti za tu prodaju.

Što se tiče Afere Marićevi stanovi, stvar je poprilično jasna.

Čelnik franjevaca prodao Mariću stan za oko 500 eura po kvadratu manje od tadašnje prosječne cijene

Tvrtka Scientia obiteljska je tvrtka Marićevih kojom je upravljala supruga Marijana, bavila se savjetovanjem za stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, a prekretnica se dogodila 2011. godine, kada Scientia, firma koja je, naglasimo još jednom, te godine imala svega 50 tisuća kuna prihoda te se nije bavila nekretninama, kupila stan u Zvonimirovoj ulici od 101 kvadrata za 930 tisuća kuna. Potpisnici kupoprodajnog ugovora za stan u Zvonimirovoj su Marićeva supruga Marijana te fra Željko Tolić, tadašnji čelnik Provincijalata Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja iz Splita.

Iz kupoprodajnog ugovora koji je u posjedu Indexa od 30. lipnja 2011. vidi se da je stan prodan tvrtki Marićevih za 930 tisuća kuna. Od toga je 190 tisuća kuna trebalo uplatiti odmah, a ostatak od 740 tisuća kuna najkasnije tri mjeseca od ovjere potpisa kod javnog bilježnika. Ovjera je riješena 10 mjeseci nakon potpisa ugovora, u travnju 2012. godine, a iz franjevačkog Provincijalata za sada ne odgovaraju je li ikad stigao ijedan dio uplate.

U vrijeme prodaje stana u Zvonimirovoj, sredinom 2011. godine, prosječna cijena stana u centru Zagreba bila je 1761 euro za četvorni metar, a Marićeva obiteljska tvrtka Scientia kupila je stan za oko 1245 eura po kvadratu. To znači da je prvi čovjek splitskih franjevaca, kojima je Marić ranije omogućio ulazak u hotelijerski biznis, prodao stan Mariću za 516 eura po kvadratu manje od tadašnje prosječne cijene stana u centru Zagreba.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Aferu Marćevi stanovi, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: afera marićevi stanovi.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više