Marić o postupcima oko švicaraca: Postignut je dogovor sa šest banaka

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

POTPREDSJEDNIK vlade i ministar financija Zdravko Marić održava konferenciju za medije o arbitražnim postupcima pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova vezanim uz konverziju kredita u CHF. 

"Kada govorimo o arbitražnim postupcima, možemo izvući nekoliko zajedničkih karakteristika. U pravilu govorimo o procesima koji dugo traju i podrazumijevaju visoke troškove. U tim procesima sam ishod je neizvjestan, bez obzira na sve argumente koji se podnose. I postoji takozvani reputacijski efekt arbitražnih postupaka", rekao je Marić.

Kaže kako dugotrajnost i financijski efekti nikome nisu u interesu i da je otvoren put za kvalitetan dijalog s bankama.

"Postignut je dogovor sa šest banaka na temelju kojega se obustavljaju postupci pred arbitražnim sudom u Washingtonu i pred domaćim sudovima. Otklonjena je moguća šteta za državni proračun od 2.5 milijardi kuna", rekao je Marić.

S dvije banke se još vode dogovori

Sporazum je postignut sa Zagrebačkom bankom, Privrednom bankom, Sberbankom, Erste, Raiffeisen i OTP bankom.

"Dogovor ne podrazumijeva nikakve financijske obveze za Hrvatsku. Radi se na unapređenju poslovnog okruženja, to je bila osnovna ideja. Paralelno s time, dogovoru je doprinos dao i proces pristupanja eurozoni. Temelj naših razgovora je da mi ne prepoznajemo da je nekakva šteta učinjena ili da bi dogovor trebao imati kompenzaciju", rekao je Marić. 

"S dvije banke još vodimo dogovore. Dijalog se nastavlja i vidjet ćemo što ćemo dogovoriti", rekao je Marić. Radi se o bankama Societe Generale i Addiko. 

Hrvatska je dosad za troškove arbitražnih postupaka platila 127 milijuna kuna. Tvrdi kako banke u ovim dogovorima neće tužiti državu. 

"Nikom nisu u interesu dugotrajni postupci. I banke su imale velikih kompenzacija. Jasno smo pokazali da ova Vlada gleda i vidi svoj posao te želi investicije koje će generirati gospodarsku aktivnost", rekao je Marić. 

Pročitajte više