Marić: Odluka agencije Fitch o podizanju kreditnog rejtinga je jako dobra vijest

Foto: FAH

MINISTAR financija Zdravko Marić izjavio je u subotu da je odluka agencije Fitch o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske jako dobra vijest te se nada da Hrvatska više nikad neće pasti u ispodinvesticijsku zonu.

"Jako dobra vijest. Svi možemo biti zadovoljni - i Republika Hrvatska i svi njezini građani, poduzetnici, porezni obveznici. Došla je još jedna dobra vijest iz međunarodnih financijskih krugova. Fitch je druga kreditna rejting agencija koja je nakon dosta godina vratila hrvatski kreditni rejting u zonu gdje i pripada, u zonu investicijskog kreditnog rejtinga", rekao je Marić u izjavi novinarima.

Agencija Fitch podigla je u petak rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti u investicijsku kategoriju više, iz BB+ u BBB-, uz pozitivne izglede. 

Marić je rekao kako se nada da Republika Hrvatska više nikad neće pasti u ispodinvesticijsku zonu te kako o tome treba voditi brigu jer "svi dobro znamo što je značilo ispodinvesticijska zona i kakve je to efekte imalo i na cijenu duga, odnosno kapitala".

Marić je rekao da je kao ministar financija i član vlade izuzetno zadovoljan i ponosan što su ponovno prepoznati rezultati u području fiskalne politike i to je jedan od jačih i glavnih razloga za podizanje kreditnog rejtinga.

Pročitajte više