Marić otkrio: Još ništa od proračuna, zabrinjava ga snažan trend rasta javnog duga

Screenshot: HRT

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su ministar financija Zdravko Marić, bivši potpredsjednik Vlade Branko Grčić, Darinko Bago (Hrvatski izvoznici) i Damir Jakuš (udruga radničkih sindikata Hrvatske). Raspravljali su o jednoj od ključnih tema za zemlju - proračunu.

Novi ministar financija Zdravko Marić kazao je kako se još moramo strpiti do konačnih kontura proračuna.

"Jedan od glavnih makroekonomskih rizika je održivost javnog duga koji je na 90 posto BDP-a", rekao je Marić dodajući kako ga zabrinjava trend rasta javnog duga koji je vrlo snažan.

"Prvo ga moramo stabilizirati, a potom smanjiti, Smanjujemo državni deficit prema -3 posto BDP-a, a to je otprilike 10 milijardi kuna", rekao je Marić.

Branko Grčić kazao je kako je Milanovićeva vlada ostavila dobre temelje za povlačenje milijarda eura iz fondova EU.

"Iza mene su četiri proračuna i nije ga lako sastaviti. Ako nema rasta, ni fiskalna konsolidacija ne može se izvršiti kako bismo htjeli", rekao je Grčić koji ističe da se sljedeće godine deficit mora smanjiti do 3 posto BDP-a.

Bago: Izvoz raste, ali nimalo spektakularno

"Jedan dobar dio roba istinski raste - izvoz poljoprivrednih i drvnih proizvoda, no raste i uvoz mnogo toga. Osim visoke zaposlenosti, Hrvatski je problem nizak izvoz", smatra Bago koji rast BDP-a vidi kao posljedicu niskih cijena nafte i derivata.

Kad se radi o javnim razgovorima o povećanju ili smanjenju plaća, Damir Jakuć smatra da se rasprava mora voditi sa sindikatima.

"Kad nešto ne želite napraviti, osnujte komisiju, koja nešto radi i radi, pa nikada ne napravi. Da se razumijemo, odgovorni su političari. Da se u Hrvatsku dovede i najbolja administracija - činjenica je da organizacija i šuma propisa radi najveći problem", istaknuo je Jakuš.

Pročitajte više