Marić: Povećavamo plaće u skladu s mogućnostima

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

HRVATSKA vlada od početka svojeg mandata vodi odgovornu fiskalnu politiku, a paralelno s tim radi i na povećanju plaća državnih i javnih službenika u granicama mogućnosti, izjavio je u Luksemburgu ministar financija Zdravko Marić, odgovarajući na upit o zahtjevima učitelja za povećanjem plaća.

"Ova vlada se od samog početka uhvatila u koštac s odgovornom fiskalnom politikom, što je dugi niz godina za Hrvatsku bio jedan od glavnih utega i otegotna okolnost za neki gospodarski iskorak. U kratkom roku usmjerili smo trendove u pozitivnom smjeru i paralelno s tim radili na čitavom nizu prioriteta koje smo označili kao važne za financiranje iz proračuna, a jedan od tih prioriteta je i politika plaća", rekao je Marić u odgovoru na pitanje o zahtjevu školskih sindikata za šestpostotnim povećanjem plaća.

Školski sindikati u četvrtak su pokrenuli štrajk ustrajući na zahtjevu za povećanjem plaća od šest posto, koji je vlada odbila.

Marić kaže da se plaće dižu u skladu s mogućnostima

Ministar Marić ističe da je osnovica plaće do današnjeg dana porasla za više od 11 posto, da je vlada paralelno s konsolidacijom javnih financija dizala plaće svim državnim i javnim službenicima te da je u posljednjim razgovorima u procesu mirenja ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović iznio dodatni prijedlog, "a sve na tragu odgovornog odnošenja prema novcu poreznih obveznika i javnim financijama, dakle u okviru mogućnosti".

Vlada je sindikatima ponudila povećanje dodataka na plaću za dva posto od 1. listopada ove i 2 posto od prvog lipnja iduće godine, no takvu su ponudu sindikati odbili, rekao je ustvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora između vlade i sindikata.

Marić podsjeća da je početkom ove godine s jednim dijelom sindikata državnih službenika postignut dogovor o povećanju plaća od tri posto, za što su dobrim dijelom osigurana sredstva.

"Onda je došao dodatni zahtjev od dva posto i tada smo jasno rekli da na to možemo pristati pod uvjetom da tijekom godine pronađemo određene uštede koje ćemo preusmjeriti u plaće. Najvećim dijelom te uštede su postignute na troškovima zaduživanja, kamata i usmjerili smo ih u povećanje plaća", rekao je Marić.

Pročitajte više