Marić: Proteklih nekoliko mjeseci vidimo ubrzanje inflacije

MINISTAR financija Zdravko Marić u Dnevniku HRT-a govorio je o potrošnji hrvatskih građana i očekivanoj inflaciji. 

Kaže da su ga podaci djelomično iznenadili. 

"Podaci o rekordnoj potrošnji u prosincu su nas dijelom iznenadili, ali to je ono što smo očekivali. Vidjeli ste da je cijela prošla godina bila na zaista dobroj razini. Tih gotovo 5% više vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na 2019. Vi znate da već neko vrijeme podatke u vezi fiskalizacije uspoređujemo s 2019., a ne s 2020. Možda još samo par podataka - 23. prosinac je bio najizdašniji, izdano je gotovo 8 milijuna računa, gotovo 900 milijuna kuna vrijednost je fiskaliziranih računa. To je rekord za prosinac. Međutim, rekord od kada postoji fiskalizacija još uvijek drži onaj petak prije Velike Gospe ove godine kada je bilo gotovo milijardu kuna fiskaliziranih računa u jednom danu", rekao je Marić. 

"Uvezena inflacija"

Kaže kako je vlada prešla iz faze očuvanja radnih mjesta u fazu kreiranja novih radnih mjesta.

"Jedan od glavnih čimbenika koje treba rješavati kako ne bi postao ograničavajući čimbenik je nedostatak radne snage. Upravo zato ove mjere koje se tiču aktivne politike, ali i svega onoga što bi trebalo dovesti do porasta zaposlenosti i plaća, treba maksimalno poduprijeti", kaže Marić. 

Ističe kako je inflacija prvenstveno uvezena.

"Proteklih nekoliko mjeseci vidimo ubrzanje inflacije. Inflacija je prije svega uvezena, tu je rast cijena sirovina, cijena nafte, poremećaji u opskrbnim lancima. Oni su i doveli do toga da se inflacija izravno, a onda i posredno, odnosno neizravno prelije na čitav niz artikala. Najčešće se spominje segment hrane i prehrambenih artikala, ali isto tako znamo i kakva je situacija bila s naftom i pogonskim gorivima", rekao je Marić i dodao da su procjene prosječne inflacije za 2022. oko 3.5 posto. 

Rast plaća

"Prema ovoj procjeni netko može zaključiti ili projicirati da će rast cijena u 2022. biti nešto veći od rasta plaća. To nije još u potpunosti sigurno jer ja vjerujem da postoji nekoliko snažnih pokretača koji će vući porast plaća na više. Kod poduzetnika je to s jedne strane nedostatak radne snage pa će jednostavno biti primorani dizati plaće, a s druge strane i mjere aktivne politike zapošljavanja bi trebale dati taj doprinos.

Ako slučajno, kao što sam rekao, rast cijena bude nešto veći od rasta plaća, što još uvijek nije sigurno, ali ako se i dogodi, ta razlika neće biti tako velika da bi trebala nešto značajnije ugroziti standard hrvatskih građana. Inflacija nije nešto na što mi u vladi odmahujemo rukom, već nešto što pratimo, analiziramo i vrlo ozbiljno shvaćamo", zaključio je Marić. 

Pročitajte više