Marić: Ugovor o prodaji Željezare potpisao sam i zato što je protokol o prodaji sastavljen u predsjednikovu uredu

STEČAJNI upravitelj u Željezari Sisak d.d. Ilija Marić danas je u priopćenju za javnost, objašnjavajući zašto je potpisao ugovor o prodaji te tvornice ruskoj tvrtki ´Mečelju´, rekao kako činjenica da je ´Protokol o prodaji sastavljen u Uredu predsjednika Stjepana Mesića, daje ozbiljnost partneru, jer ne vjerujem da bi Predsjednik potpisao protokol s bilo kime´.

Marić je u bolnici na Svetom Duhu, gdje se liječi nakon operacije, potpisao ugovor o prodaji Željezare švicarskoj tvrtki ´Conares Tradingu´, koja ju je kupila u ime ruske tvrtke ´Mečelja´ iz Čeljabinska. Ugovor je, kako je naveo, ´potpisao zato što je riječ o vjerovničkoj imovini i zato što je kupoprodajni ugovor s ´Mečeljem´ danas prihvatio Vjerovnički odbor s četiri glasa za i jednim suzdržanim´. ´Druge ponude, koje je Željezara dobila, usuđujem se reći, bile su gotovo ponižavajuće, i uvjeren sam da ni jedan od ponuđača ne bi dao nikakvo čvrsto jamstvo za ulazak u Željezaru´, naveo je Marić. Podsjetio je da ´u pregovorima o prodaji Željezare ´Mečelju´ nije sudjelovao zbog bolesti´ te da su u pregovorima sudjelovali njegovi stečajni suradnici kojima vjeruje i stoji iza njih´. ´Ugovor je Marić, kako je naveo u priopćenju, potpisao i zbog toga ´što su s klauzulama ugovora zadovoljni i Željezarini sindikati, posebice zato što na poslu ostaje svih 1700 radnika, stečena prava radnika i kolektivno pregovaranje´.

Ocijenio je da se stečaj Željezare toliko ispolitizirao´, a da se ´on ne bavi politikom, već mu je glavni cilj da Željezara počne što prije raditi´. ´Iako se čini da su sadašnji partneri vrlo ozbiljni, imamo vremena razmišljati i o drugim rješenjima ako oni odustanu´, naveo je Marić kao jedan od razloga zbog kojih je u bolnici stavio potpis na kupoprodajni ugovor. Naglasio je da je ´ugovor potpisao jer je u njemu unesena klauzula da se ne može otuđivati i zalagati imovina Željezare u sljedećih pet godina te za Željezaru ne može biti nikakve štete´.

Kako stečajna uprava više nije mogla osigurati minimalne plaće radnicima, bilo je potrebno povući hitne poteze i potpisati ugovor o prodaji Željezare ´Mečelju´, odnosno švicarskom ´Conares Tradingu´, rekao je. Najavio je da će, ´kad bude zdravstveno sposoban, sazvati konferenciju za tisak i pokušati sve objasniti´, ´zamolivši novinare da ga do tada ostave kako bi se potpuno oporavio nakon izlaska iz bolnice´.

Pročitajte više