Marić: Veledrogerijama nakon rebalansa 1,84 milijarde kuna, mirovine nisu upitne

Foto: HINA

MINISTAR financija Zdravko Marić izjavio je nakon sastanka s veledrogerijama kako će, nakon u petak isplaćenih 300 milijuna kuna, kroz rebalans državnog proračuna za plaćanje duga veledrogerijama biti osigurana ukupno jedna milijarda i 840 milijuna kuna.

Kroz rebalans će za Ministarstvo zdravstva biti osigurana 1 milijarda i 340 milijuna kuna te dodatnih 200 milijuna HZZO-u za plaćanje lijekova ljekarnama, a to je ukupno milijarda i 840 milijuna kuna, rekao je Marić. 

Detalji o preraspodjeli novca unutar proračuna bit će poznati u četvrtak kada će se o rebalansu raspravljati na sjednici vlade, najavio je.

Kaže kako prije rebalansa proračuna zakonski više nema prostora za plaćanje.

"Mi ne možemo ništa prije rebalansa, a u tom periodu moramo vidjeti kako da se nastavi opskrba. Izložili smo danas ono što smo započeli na prošlom sastanku. Govorimo o razdoblju od oko tri tjedna pred nama, a naša je ideja svesti rokove plaćanja na razuman rok i počistiti sve. Kroz rebalans će za Ministarstvo zdravstva biti osigurana 1 milijarda i 340 milijuna kuna te dodatnih 200 milijuna za HZZO-u za plaćanje lijekova ljekarnama, a to je ukupno milijarda i 840 milijuna kuna", rekao je Marić. 

Cilj je rokove plaćanja svesti na 180 dana

Detalji o preraspodjeli novca unutar proračuna bit će poznati u četvrtak kada će se o rebalansu raspravljati na sjednici vlade, najavio je.

Cilj je, kazao je, rokove plaćanja svesti na 180 dana, a sve troškove iznad toga riješiti. Kazao je i kako je preduvjet za plaćanje unutar zakonom predviđenog roka od 60 dana moguće jedino ako nema generiranja novih dugova za što je nužno donijeti i mjere koje će to omogućiti.

"Bilo bi sjajno kad bi problematika dugova prema veledrogerijama te poglavito stari i trenutni dugovi bili jedini problem. Dugovi prema veledrogerijama su između 4,5 i 5 milijardi kuna, a ukupni drugovi zdravstvenog sustava s 30. rujnom su došli na 10,5 milijardi kuna. Sustav mjesečno generira prosječno 220 milijuna kuna novih obveza, a u protekla dva mjeseca je dinamika čak i ubrzana s obzirom na covid", kazao je ministar financija.

Deficit proračuna od gotovo 30 milijardi kuna

Izjavio je da rebalans u ovom trenutku dovodi do deficita proračuna od osam posto BDP-a, odnosno gotovo 30 milijardi kuna. Između ostalog, tu je osam milijardi plaćenog i ono što će se platiti po pitanju mjera pomoći gospodarstvu, 2,5 milijarde kuna se odnose na otpis poreza, no još puno veći iznos generira pad gospodarske aktivnosti, koji se reflektirao na pad prihoda, pojasnio je Marić.

Ponovio je da je najveći fokus rebalansa na gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta te na sustavu zdravstva. "Odgovorno tvrdim, mirovine nijedan dan nisu bile niti će biti po znakom pitanja, kao i čitav niz drugih stavki", ustvrdio je Marić. 

No kazao je i da je potrebno gledati i unaprijed, s obzirom i na proračune za sljedeće tri godine, čiji će se prijedlozi također naći u četvrtak na sjednici vlade.

Tako, ove godine će jednokratno doći do porasta javnog duga, na razini 86-87 posto BDP-a, no već od sljedeće godine planira se silazna putanja tog duga, za oko dva postotna boda godišnje.

Za razliku od mjera pomoći gospodarstvu koje su u funkciju stavljene u ožujku i koje su se prije svega financirale iz domaćih izvora i ušteda na razini postojećih proračuna, trenutne mjere pomoći gospodarstvu prioritetno bi se trebale financirati iz europskih fondova, rekao je Marić.

Za sljedeću godinu Marić je kao ključan apostrofirao plan oporavka, dokument koji će sadržavati reforme i ulaganja, a zaživjeti bi trebao do kraja sljedeće godine, dok će u međuvremenu na raspolaganju biti određeni predujmovi iz europskih fondova.

Pročitajte više