Marihuanu probalo 40 posto maloljetnika, alkohol 90 posto

ISRAŽIVANJE provedeno u Zagrebu pokazalo je da je 40 posto maloljetnika probalo marihuanu, ali da dvostruko više njih povremeno pije alkohol i puši duhan.

Alkohol povremeno uzima 90 posto učenika, a duhan 80 posto, pokazalo je istraživanje Centra za prevenciju ovisnosti Grada Zagreba. Istraživanje je obuhvatilo 2404 učenika osmih razreda osnovnih škola i srednjoškolaca, što je pet posto te populacije.

Poslije marihuane, najviše ispitanih kušalo je ecstasy i razne inhalante - 9 posto. Sa sedativima eksperimentira 7 posto ispitanika, LSD je probalo njih 6,5 posto, speed 6 posto, kokain 3 posto, a heroin 1,5 posto.

Prosječna dob prvog uzimanja opijata je 18 godina, a marihuane i ecstasyja 15 godina. Problem je najizraženiji u urbanim središtima poput Pule, Zagreba, Rijeke i Zadra, podaci su Vladina Ureda za suzbijanje zloporabe opojnih droga.

Broj maloljetnika koji su prijavljeni za posjedovanje opojne droge porastao je 2001. za 55 posto u odnosu na godinu ranije. Broj maloljetnika prijavljenih za drogu ušesterostručio se u 2001. u odnosu na 1997., prema podacima državnog odvjetnika.

"Agresivnija prevencija" zatekla je na djelu znatan broj "eskperimentatora" koji su prihvatili ponuđeno liječenje kao blažu varijantu razvoja događaja. Državno odvjetništvo, naime, odbacuje prijavu ako maloljetnik odluči otići na odvikavanje. "Takva je mjera pokazala dobre rezultate", ocijenila je zamjenica Državnog odvjetnika Božica Cvjetko.

Od 768 maloljetnika kojima je to obećano u Hrvatskoj, njih 390 uspješno se odviknulo, 313 se još odvikava a 58 nije uspjelo. Prijavljeni maloljetnici dolaze na prevencijski tretman tri do četiri godine prije nego oni što su prijavljeni i koje u tretman upućuju obitelji.

Roditelji smatraju da ne postoji dovoljno izgrađen sustav sadržaja koji bi učenike snažno vezao za pozitivne vrijednosti niti sustav institucija koji bi pozitivno djelovao na mlade koji iskušavaju granice društveno-prihvatljivog ponašanja. U Hrvatskoj 35 posto osnovnih i 45 posto srednjih škola nema sportsku dvoranu. Školstvo je na glasu kao siromašan sektor i brojni roditelji šalju u vrtiće i škole dopune obroka, sredstva za higijenu i slično.

Ove godine Nacionalni program suzbijanja zloporabe droga težak je 106,7 milijuna kuna od čega je oko jedan posto (oko milijun kuna) namijenjeno Ministarstvu prosvjete. Ono namjerava odvojiti oko 30 posto toga iznosa za nabavu 10 aparata za otkrivanje opojnih droga, a 700 tisuća kuna za edukaciju, seminare i nabavu literature.

Više od 60 posto sredstava Nacionalnog programa namijenjeno je ministarstvima pravosuđa i unutarnjih poslova. Samo za vođenje kaznenih postupaka suzbijanja zloporabe droge, Ministarstvu pravosuđa namijenjeno je više od 22 milijuna kuna, što je dvadeset puta više od ukupnog "preventivnog" proračuna u školama. MUP-u je iz tog programa namijenjeno gotovo oko 30 milijuna kuna.

(Hina) iluc vl

Pročitajte više