Marijana Grbeša: Nema Račana poslije Račana

EMINENTNA politička analitičarka Marijana Grbeša u razgovoru za Index kaže kako Račanova ostavka s jedne strane za njegovu stranku može značiti novu priliku, a na njoj ostaje hoće li ju znati iskoristiti:

"Mislim da je prije svega u cijeloj toj priči ljudski reći da su ružni razlozi zbog kojih je Račan ostavku podnio. U svakom slučaju, treba pohvaliti dostojanstvo i odgovornost koju je Račan pokazao podnijevši istu. Što se tiče same stranke, ovo je za nju s jedne strane šansa, a na njima je da ju iskoriste, jer svaka promjena na neki način donosi pažnju građana. Ovu situaciju stranka na neki način može iskoristiti da profilira novu osobu koja će nadići priče koje mediji forsiraju, o raskolu u stranci i postojanju klanova u istoj", kaže Grbeša te dodaje kako ista ta šansa, s druge strane, za stranku može predstavljati i svojevrsnu klopku u koju će ista upasti ukoliko ne bude znala iskoristiti priliku.

Tko bi mogao biti najizgledniji kandidat za Račanova nasljednika?

"Nema Račana poslije Račana, on je bio čovjek koji je tu stranku vodio kroz različite situacije, gledano kroz neki povijesni kontekst, Račan je obilježio tu stranku. Nova osoba koja dolazi, naravno, nikako ne može biti Račan, ona će u vodstvo stranke unijeti nešto osobnog stila i tko god to bio, važno je da ga stranka definira što prije. Što prije treba definirati osobu s kojom će se stranka identificirati, dakle kad se građani zapitaju tko je SDP, da vide tog čovjeka", kaže Grbeša, dodavši kako je Račan djelomično bio utjelovljenjem SDP-a.

B.S.

Pročitajte više