Markić i "U ime obitelji" žele uništiti LGBT portal! "Očito ih je ulovila panika jer referendum ne prolazi kako su zamišljali"

Screenshot: HRT

KAKO SU objavili iz inicijative "U ime obitelji" podnijeli su kaznenu prijavu protiv, kako navode, "aktivističkog portala Crol.hr za poticanje na nasilje i mržnju protiv podupiratelja U ime obitelji". Napominju kako Crol.hr financira i Ministarstvo kulture zbog čega su se obratili i ministrici kulture.

Dodaju kako se radi o portalu koji je slabo posjećen te da su stoga odgovorni morali vidjeti komentare koji potiču na mržnju i nasilje prema predstavnicima inicijative "U ime obitelji".

"Izvan svake sumnje je da su urednici portala vidjeli  komentare i na svom portalu i na Facebooku te ih ostavili da stoje danima. Od tridesetak komentara više njih je javno poticalo na mržnju i nasilje prema predstavnicima "U ime obitelji“, tako primjerice:  "Sramota za jednu Željku Markočevu kaj je s tulko let tak fejst bedasta! Isto i kompletna udruga ‘U ime obitelji’ koja je čisti sotonizam. Se to treba z benzinom polijati i vužgati i nek zdimi tam de im je mesto., Nadam se da ti bude jedno od cetvero djece koje imas bit gej pa da vidim kak ces onda postupiti. Markićko, pred moje lice nećeš, nastaviš li tako, gorit ćeš u paklu., markićka je fašistkinja!, gumicom za brisanje izbrisati sa lica zemlje, nju i slične ‘zadrtnjake‘,  itd“. ", pojašnjavaju iz inicijative te dodaju kako su putem odvjetnika zatražili da se sporni komentari uklone no to je, dodaju, "u neznatnom dijelu učinjeno".

"Članica Organizacijskoga odbora Građanske inicijative "U ime obitelji“, dr. Željka Markić, u radijskoj emisiji "U mreži Prvog“ prošli četvrtak iznijela je primjedbe na novi prijedlog Zakona o životnom partnerstvu (homoseksulnih osoba) kroz koji se, de facto, izjednačuju prava koja proizlaze iz braka s pravima homoseksualnog para, uključujući roditeljsko skrbništvo istospolnih partnera na dijete, pravo na umjetnu oplodnju i registraciju uz prisustvo matičara, što je suprotno sadržajnoj referendumskoj poruci za koju su birači ove zemlje zatražili raspisivanje referenduma. U emisiji su sudjelovali ministar Bauk i predstavnica Iskoraka i Kontre. Opisana javna poticanja na nasilje i mržnju objavljena su kao komentar na tekst na istom portalu: "Markić presudila: ‘Nemate pravo reći da se vaša zajednica zove brak, niti na posvajanje i umjetnu oplodnju!“ i nisu uklonjeni nekoliko dana, iako su bili upozoreni, čime je CroL.hr postao sudionik, tj. pomagatelj sukladno čl. 38. Kaznenog zakona, a u počinjenju kaznenog djela iz čl. 325. st.1. Kaznenog zakona (javno poticanje na nasilje i mržnju) te je stoga protiv nepoznatih počinitelja koji su pisali komentare podnesena kazenena prijava radi javnog poticanja na nasilje i mržnju, a protiv Udruge Crol za pomaganje u izvršenju istog.", kažu iz Inicijative.

Od ministrice kulture traže da zatraži povrat novca te ispriku


Građanska inicijativa "U ime obitelji“ obratila se i ministrici kulture sa zahtjevom da preispita odluku stručnog povjerenstva da, navedenom portalu, koji pomaže poticanje na nasilje i mržnju prema građanima koji ne dijele stavove homoseksualnih aktivista, dodijeli iznos od 180 000 kn, što je novac poreznih obveznika. Građanska inicijativa "U ime obitelji“ predložila je Ministrici da zatraži povrat sredstava  jer se isti ne koriste u skladu sa svrhom u koju su dodijeljeni te ispriku uredništva zbog rušenja ugleda Vlade RH koja financira portal.

Crol.hr: Neka oni objave svoje izvore financiranja!

UREDNIŠTVO portala Crol.hr odgovorilo je Željki Markić i njenoj inicijativi. Odgovor prenosimo u cijelosti:

"Crol. hr je portal LGBT zajednice i kao medij se pridržava najviših etičkih i profesionalnih standarda, a tako čini i kad je riječ o izvještavanju o djelovanju neistomišljenika, pa čak i onih koji se javno ističu govorom mržnje.

Inicijativa "U ime obitelji" podnijela je kaznenu prijavu protiv crol.hr-a zbog navodnog širenja govora mržnje putem komentara čitatelja.

Ističemo kako crol.hr redovno briše sve uvredljive komentare čitatelja, a to je bio slučaj i s komentarima na račun gospođe Željke Markić, zbog kojih je "U ime obitelji" podnijela kaznenu prijavu.


Neprimjereni komentari čitatelja izbrisani su prije podnošenja kaznene prijave te ovaj potez inicijative "U ime obitelji" možemo protumačiti samo kao namjeru da se uništi medij LGBT zajednice protiv čijih se ljudskih prava bori inicijativa "U ime obitelji".

Budući da ta inicijativa traži da se crol.hr-u ukinu sredstva Ministarstva kulture za neprofitne medije - ujedno i jedina novčana sredstva kojima crol.hr raspolaže nakon 15 godina volonterskog rada, pozivamo ih da i sami javno objave svoje izvore financiranja, budući da donacije traže i dobivaju na račun udruge "Građani odlučuju".

Uredništvo portala crol.hr"

Jurčić: Lovi ih panika pa prijete tužbama!

Udruge koje se bore za prava homoseksualaca nisu previše iznenađeni najnovijim potezom inicijative "U ime obitelji" koja je podnijela kaznenu prijavu protiv aktivističkog portala Crol.hr.

Marko Jurčić iz Zagreb Pridea za Index kaže kako je taj potez očiti znak da Željku Markić i inicijativu "U ime obitelji" lovi sve veća panika jer im proces s referendumom ne teče kako su zamišljali, pa sad tvrdi, tuže sve oko sebe.

"Ta je inicijativa obična prijevara građana koja manipulira potpisima. Budući da demokraciju ne mogu ubrzati sad rade ishitrene poteze i podižu neutemeljene tužbe. S druge strane "U ime obitelji" i zdravstveniodgoj.com imaju isti žiro račun što znači da su ista inicijativa. Dok "U ime obitelji" koriste neutralan rječnik, njihov drugi projekt - inicijativa zdravstveniodgoj.com je prepun govora mržnje i nasilja. To samo govori o duplim standardima", rekao je Jurčić.


Ističe kako je Crol.hr portal sa standardnim novinarskim tekstovima i da redovito uklanjaju sve komentare koji su puni govora mržnje. Kaže kako je Markić podnijela prijavu nakon što je portal već uklonio sve komentare zbog kojih je Željka Markić i podnijela kaznenu prijavu.

Tvrdi kako građani Hrvatske trebaju znati da su inicijative "U ime obitelji" i zdravstveniodgoj.com ustvari jedna te ista organizacija iza koje stoji ista osoba.

Sanja Juras, koordinatorica pravnog tima udruga Kontra i Iskorak za Index je rekla da je članak 325 Kaznenog zakona (KZ) na kojeg se poziva inicijativa "U ime obitelji" uveden u KZ kako bi se zaštitila prava posebno ugroženih manjina od nasilja.

"Inicijativa Željke Markić nije ugrožena manjina, nego je to grupacija stvorena kako bi poticala na mržnju protiv LGTB osoba. Osim što se ne mogu pozivati na taj članak također nemaju ni osnove za prijavu jer je Crol.hr već uklonio sve negativne komentare. Ovdje se radi o napadu na medij koji informira o zaštiti ljudskih prava LGTB osoba", rekla nam je Sanja Juras.

Pročitajte više