Marko Tokić: S Prodijem dogovarano preuzimanje vlasti u Hrvatskoj

I VLADAJUĆA koalicija u Hrvatskoj predvođena SDP-om i HDZ pokušavaju dodvorničkim odnosom prema međunarodnoj zajednici ostati, odnosno doći na vlast.

Mi tom političkom sluganstvu suprotstavljamo ideju tuđmanizma koja se ogleda u samosvijesti, samopoštovanju, vjeri u vlastiti narod i zastupanje samo interesa hrvatskog naroda u datim međunarodnim okolnostima", kazao je za Pincom.info u Mostaru predsjednik Glavnog izbornog stožera i kandidat na listi Koalicije Pašalićevog Hrvatskog bloka i HIP-a Miroslava Tuđmana za dijasporu, Marko Tokić.

Osim Tokića prvih pet imena na listi za 11 izbornu jedinicu su Venera Kordić, Vinko Sabljo, Ante Beljo i Zdravka Bušić.

Ilustrirajući tezu o sluganstvu prema međunarodnoj zajednici Sanaderovog HDZ-a Tokić je kazao kako su nedavno vođeni razgovori s predsjednikom Europskog povjerenstva Romanom Prodijem o budućoj koalicijskoj vladi koju bi činili HDZ , HSLS- DC i HSP. Tom je prigodom Prodi rekao kako je uvjet za prihvaćanje takve vlasti umivanje HSP-a što se i dogodilo. Mi, rekao je Tokić, ne prihvaćamo da Hrvatska bude sluga već partner u euroatlanskim integracijama

Tokić je istako da cilj ove Koalicije nije ulazak Hrvatske u Europsku uniju, već je to sredstvo za postizanje cilja, a taj cilj je blagostanje hrvatskog naroda.

Odgovarajući na retorički upit što koalicija HIP- HB hoće za Bosnu i Hercegovinu Tokić je kazao "jednaka prava za sva tri naroda", što znači da sve dok postoji Republika Srpska legitimno je zahtijevati Hrvatsku republiku u BiH.

Tokić je naglasio kako je došlo vrijeme da se 17  institucija od nacionalnog interesa za Hrvate u BiH, među kojima su Sveučilište u Mostaru, HNK, Zavod za školstvo, pa uz ostale i Udruga koja je skrbila za Haške uznike, koji nisu izdali one koji su ih izdali i koji su ostali vjerni svojoj političkoj ideji, nađu u proračunu Republike Hrvatske, koja treba biti sufinancijer tih institucija i na taj način skrbiti o interesima Hrvata u BiH.

Koalicija HB- HIP u odnosu prema iseljeništvu zagovara politiku povratka iseljenika, radi demografske obnove Hrvatske i njihovog ulaganja u gospodarstvo zemlje, umjesto politike rasprodaje nacionalnog bogatstva strancima.

Mi smo, kazao je Tokić, i Tuđman i Šušak i Boban i Leutar i Dario Kordić.

Na upit kako to da je, član HDZ BiH, a na listi je koalicije Tuđmana i Pašalića, Tokić je kazao kako su sve ove ideje na tragu programa HDZ-a, te da će ostati član HDZ-a "ako ga ne izbace iz stranke".

Na primjedbu kako se i HDZ poziva na Tuđmana, Tokić je odgovorio kako Tuđman nikada nije saginjao glavu, te da Tuđman nikada od međunarodne zajednice ne bi tražio odobrenje za preuzimanje vlasti.

Komentirajući politiku aktualnog vodstva HDZ-a BiH, rekao je kako neke njegove kolege u toj stranci ne žele vidjeti da  HDZ Hrvatske "neće ostati na istom putu kojim je ta stranka išla", dok su drugi stranački čelnici pragmatici, koji vjeruju da će HDZ doći na vlast u Hrvatskoj, a "s onim koji je na vlasti treba biti u dobrim odnosima".

Pročitajte više